Afectivi! Peste 700 de câini au fost adoptați în ultimii trei ani din adăpostul primăriei din Lugoj

caine adapost

Primăria Lugoj a anunțat că își dorește ca activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân să treacă în administrare proprie, după ce anul trecut a solicitat reducerea cu 25% a cheltuielilor necesare adăpostului de câini de pe str. Fundătura Traian Vuia, nr. 3.

Societatea Little Toys SRL, care administrează adăpostul, a fost de acord cu această reducere, având în vedere că tarifele, stabilite pe timpul fostei societăți Salprest, când în adăpost erau foarte puțini câini, nu mai corespundeau realității.

„Contractul societății noastre cu Primăria se încheie în iunie 2023 și atunci vom vedea ce se va decide cu această activitate. Sunt multe costuri care trebuie luate în considerare și administrația locală va decide dacă delegarea activității este mai rentabilă, sau dacă preferă trecerea ei direct la Primărie. În anul 2021, a apărut o Hotărâre de Guvern care permite UAT-urilor să colaboreze vizavi de gestionarea câinilor fără stăpân. În trecut, eu puteam aduce doar din Tapia și Măguri, dar nu și din Coștei sau Găvojdia. Acum, putem colabora, contra cost, cu orice UAT din județ. Astfel, pe măsură ce apar noi beneficiari, s-ar reduce și presiunea financiară pe Primărie”, spune ing. Tibi Muntean, șeful adăpostului.

Muntean ne-a prezentat câteva repere din activitatea de până acum a adăpostului și problemele cu care se confruntă acesta.

„Foarte mulți câini sunt aduși din afara orașului, din localități care nu au adăposturi. În general, cei care abandonează nu sunt lugojeni. Lugojenii sună de obicei și spun că nu-i mai pot ține. Există însă cazuri în oraș în care câinii stau în curtea unor case abandonate sau cu proprietari plecați. Iasă în oraș după mâncare, apoi se întorc la casele respective, iar oamenii noștri nu pot pătrunde acolo, pentru că este proprietate privată. Avem instalat GPS pe mașină, iar traseul nostru poate fi urmărit în timp real”.

Deși s-au făcut eforturi de adunare a câinilor fără stăpân, există încă zone cu probleme: Cartierul Militari, Stadion III, Balastiere, Ștrand, Rosada, zonele Kaufland și Lidl.

„Am avut și adopții internaționale, care au crescut în timpul pandemiei, pentru că oameni au simțit nevoia unui animal de companie în timpul izolării la domiciliu”, adaugă șeful adăpostului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/