Afaceri penale în primării

O mulţime de actuali sau foşti primari ai localităţilor cărăşene au probleme cu legea penală din cauza infracţiunilor de corupţie, a fraudelor şi abuzurilor în serviciu contra intereselor publice sau, mai grav, pentru că au constituit grupuri infracţionale organizate.

Liviu Spătaru, Omer Radovancovici, Iancu Simion – Simi, Marius Mocanu, Ioan Borduz, Valentin Ghiţă, Antonie Bunei sau Ion Velescu sunt doar câţiva din primarii sau foştii edili din Caraş-Severin care au sau au avut probleme cu legea penală. Dosare mai au cel puţin alţi zece primari din judeţ, ceea ce demonstrează că administraţia publică aduce foarte mulţi bani, dar şi necazuri. Un exemplu în acest sens este dosarul penal întocmit pe numele lui Ion Velescu, primarul în exerciţiu al comunei Luncaviţa, care este judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă gravă.
Alături de fostul viceprimar, Isae Babeu, Velescu e acuzat că în perioada 2006-2008 a încredinţat mai multe lucrări firmei SC Marocan SRL din Caransebeş şi că a acceptat spre decontare facturi şi devize pentru lucrări fictive.

Procurorii spun că majoritatea lucrărilor au fost executate de localnici din Verendin şi Luncaviţa, voluntar sau în schimbul unor sume modice, plătite la negru. Firma respectivă nici nu putea efectua vreo lucrare. “Din procesul-verbal întocmit în data de 10.11.2010 de Garda Financiară Caraş-Severin rezultă că, în perioada 2006-2008, persoana juridică în cauză nu avea capacitatea necesară din punct de vedere tehnic şi material, respectiv nu avea forţa de muncă şi dotările necesare prestării unor asemenea lucrări, neexistând nici alte obligaţii faţă de terţe persoane fizice sau juridice care să îndeplinească atributul de subcontractuali desemnaţi”, se arată în rechizitoriu. Din noiembrie 2006, SC Marocan a funcţionat cu doar doi angajaţi, iar pentru o vreme s-a aflat în inactivitate temporară. Cu toate acestea, Primăria Luncaviţa a virat sume importante în conturile SC Marocan.
Primarul Velescu se declară nevinovat. “Astăzi avem termen de judecată. Cei trei inculpaţi vor fi audiaţi, după care se va trece la administrarea de probe”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin, apărătorul primarului de la Luncaviţa.