Este mesajul primarului Ioan Popa pentru părinții ai căror copii au absolvit gimnaziul și care sunt acum în căutarea celor mai bune oferte educaționale. Primăria Reșița vine în sprijinul acestora cu facilități multiple.
Alegerea formei de învățământ pentru elevii care au absolvit clasa a VIII-a nu este întotdeauna ușoară. De cele mai multe ori, aceasta devine dificilă pentru părinții care trebuie să țină cont nu doar de dorințele copiilor, ci și de aptitudinile acestora. Pentru a le ușura sarcina, Primăria Reșița vine în sprijinul părinților și elevilor din afara municipiului cu facilități multiple pe întreaga perioadă a desfășurării studiilor.
„Aș vrea ca mesajul nostru să meargă, în primul rând, către cei care au finalizat studiile gimnaziale în județ. Mă refer aici la Caransebeș, Oțelu Roșu, Herculane, Oravița, Bocșa, Moldova Nouă, Anina. Ne dorim să aduce în atenția părinților oferta educațională pe care noi o avem la Reșița. Primăria Reșița a investit fonduri europene, și nu numai, pentru aducerea acestor facilități de cazare și masă pentru elevi în condiții cât mai bune, atât la Colegiul Economic și Colegiul Tehnic, cât și la «Traian Vuia». Deci, există mai multe opțiuni pentru cazarea elevilor, iar primăria, încă de acum patru ani a aprobat prin hotărârea Consiliului Local gratuitate pentru masă și casă pe tot timpul studiilor. Am început făcând-o pentru studiile profesionale de dual și am diversificat-o pentru toate studiile. Noi nu vorbim doar de elevi care să vină în profesionala duală, ci și de elevi care să vină la «Traian Lalescu», la «Eliade» sau la «Diaconovici-Tietz». Au opțiuni unde să locuiască. Încurajez părinții copiilor care locuiesc în județ, în zone rurale sau semi-rurale – cum sunt cei din Valea Almăjului, partea de Clisură, partea de Herculane, Valea Bistrei – să trimită cu încredere copiii la Reșița pentru că ei vor fi urmăriți, sunt în condiții de securitate maximă și gradul de școlarizare este unul extrem de ridicat în oraș”, a declarat primarul Ioan Popa, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Colegiul Economic, prilej cu care au fost prezentate și facilitățile moderne de cazare și de masă de aici.
Edilul a mai precizat că Reșița are licee teoretice de prestigiu, dar și școli profesionale cu calificări foarte căutate pe piața muncii. La învățământul dual sunt 194 de locuri disponibile și peste 50 de agenți economici implicați. Aici, elevii fac practica direct la angajator, iar după finalizarea studiilor pot deveni angajați ai societăților unde au desfășurat practica. Pe perioada studiilor, aceștia beneficiază de o bursă de 400 lei/lună. De asemenea, indiferent de ce formă de studiu doresc să urmeze, toți elevii care vin la Reșița beneficiază de cazare gratuită la cămin și de trei mese pe zi în cantinele unităților de învățământ. Pentru ei, transportul public este gratuit.
Prima etapă de înscriere pentru școala duală are loc în perioada 3 – 7 iulie, iar cea de-a doua, între 25 și 27 august. Sunt disponibile 194 de locuri, la două școli din oraș, cu implicarea a peste 50 de agenți economici.
Colegiul Economic al Banatului Montan are 103 locuri pentru calificările ospătar-chelner-vânzător în unitățile de alimentație, bucătar, lucrător hotelier, comerciant-vânzător și brutar-patiser-preparator produse făinoase, preparator produse din carne și pește, iar Colegiul Tehnic oferă 91 de locuri pentru calificările lăcătuș mecanic – prestări servicii, sudor, mecanic auto, fierar-betonist-montator prefabricate, zugrav-ipsosar-vopsitor-tapetar, electrician constructor, electromecanic utilaje și instalații industriale, confecționer produse textile.