Adrian Dumbravă pleacă de la conducerea spitalului din Caransebeș

adrian dumbrava

Omul care a scăpat unitatea medicală de pe Timiș și Sebeș de datoriile istorice, acumulate până în 2021, decide să înceapă un nou capitol și demisionează de la conducerea spitalului.

Astăzi a fost ultima zi de muncă a managerului Dumbravă la spitalul din Caransebeș. Înainte cu un an de a-și încheia mandatul, august 2025, Adrian Dumbravă a decis să facă un pas în spate și să se retragă din funcția pe care o deține din aprilie 2021.

Motivul este acela că și-a îndeplinit misiunea, aceea de a scoate din datorii spitalul. Datorii de ordinul milioanelor de lei, pe care puțini credeau că managerul va și reuși să le stingă în mandatul său.

„La 31 martie 2021, spitalul înregistra peste 12 milioane datorii către furnizori și peste 2 milioane de lei către bugetul de stat. Deci, au fost în jur de 15 milioane de lei datorii când am venit eu. La momentul acesta, astăzi, 1 iulie, datoriile pe care spitalul le înregistrează sunt de puțin peste 1,5 milioane de lei, însemnând facturi mai mici de 60 de zile. Facturi din luna mai, cele mai vechi. Sumele pe care spitalul le are de încasat de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru serviciile pe care le are de încasat în cursul lunii iunie, și pe care le decontăm și le încasăm la începutul lunii iulie, sunt de peste 2,4 milioane de lei. Asta înseamnă că spitalul rămâne cu un excedent de circa un milion, bani în buget. Așa îl las eu astăzi (…) În 2021, cea mai mare datorie pe care spitalul o înregistra a fost către furnizorul de hrană. Aceasta era de 3,5 milioane de lei. Și a fost prima spaimă grea pe care am tras-o, pentru că exista riscul ca el să blocheze activitatea. Și era un risc foarte mare. Acum, datoriile către furnizorul de hrană sunt de aproximativ 240.000 de lei, factura din luna iunie. Și relația s-a îmbunătățit, la fel și meniul pentru pacienți, pentru că omul a văzut că ne-am ținut de promisiunea pe care am făcut-o ”, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Adrian Dumbravă.

Dumbravă a mai explicat că a reușit să ajungă la această performanță cu sprijinul echipei sale, pe care a avut grijă să și-o formeze în cei trei ani, dar și datorită calității sale de bun negociator cu furnizorii spitalului.

La fel ca și în cazul furnizorului de hrană, am procedat și cu ceilalți. I-am chemat în 2021 la o negociere, am reechilibrat datoriile, m-am uitat ce le putem oferi, pentru a ne ține de cuvânt. Vreau să menționez că peste 90% din furnizorii de consumabile, de medicament, și alte lucruri sunt cei pe care eu i-am găsit aici, și i-am păstrat. Pentru că nu am venit să schimb lucrurile doar de dragul de a le schimba, ci am vrut să le eficientizez. Iar lucrul acesta s-a văzut. Acum avem altă poziție, pentru că termenele de plată sunt poate termenele cele mai bune pe care un spital le poate oferi clienților lor, să spunem așa, din țară”, a subliniat managerul.

De-a lungul celor trei ani, la spitalul din Caransebeș s-au făcut lucrări de reparații și reabilitări, atât din buget propriu, cât și din bugetul local al municipiului, Dumbravă explicând că s-a bucurat de sprijinul Primăriei și Consiliului Local în tot acest timp.

După venirea mea aici, am început încet-încet să iau împreună cu colegii mei lucrurile la mână și să scoatem la liman acest spital. Am avut o colaborare bună cu Primăria și CL și primele lucrări urgente care s-au făcut la acel moment au fost acoperișul, terasa, pentru că, la ultimul etaj, în sălile de operație, la ATI, ploua, la propriu. S-a realizat această lucrare, cu un caiet de sarcini serios și riguros, cu o garanție de 10 ani a lucrării, o lucrare care s-a făcut în timp record și care a fost suportată integral din banii Primăriei Caransebeș. La fel am procedat și cu centrala termică, unde aveam niște arzătoare de câțiva zeci de ani, cu un consum foarte mare. Împreună cu Primăria și tot cu fonduri de la bugetul local s-a refăcut integral punctul termic, nu doar s-a schimbat centrala. Am început renovări ale secției, le-am declarat eu atunci ca fiind inumane, în care pacienții și personalul nostru își desfășurau activitatea. Printre primele secții care s-au reabilitat a fost cea de Neonatologie, unde împreună cu Fundația Vodafone am putut să reabilităm, iar acum este o secție de excepție. Apoi au urmat și altele”, a mai spus Dumbravă.

În conferința de presă de astăzi, Dumbravă a mai vorbit și despre perioadele mai puțin plăcute la spital, dar și despre proiectele pe care nu a reușit să le realizeze, cum este cel al heliportului. Cu toate acestea, Adrian Dumbravă subliniază că adresabilitatea la spitalul din Caransebeș a crescut, la fel și veniturile pe ambulatoriu.

Las spitalul pe un trend foarte bun, avem un contract bun negociat cu Casa de Sănătate, tot ceea ce trebuie să facă cel care vine după mine este să continue ceea ce am început, cu seriozitate, determinare și dorință de reușită”, a conchis Dumbravă.

Adrian Dumbravă a dezvăluit și că a fost „curtat” de trei spitale din România, cărora le-a refuzat pentru moment ofertele.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/