ADR Vest, proiecte de 730 de milioane de euro pe POR

bilant ADR Vest la sediul din Timisoara

Agenția de Dezvoltare Regională Vest a realizat bilanțul anului 2023, care coincide cu finalul POR 2014 – 2020, ce a adus investiții de 730 de milioane de euro.

Rata de absorbție a banilor europeni pe acest program, gestionat de ADR Vest în calitate de Organism Intermediar, este de 113%. Regiunea Vest a depășit suma alocată prin POR 2014 – 2020, de 643,65 milioane euro.

Au fost contractate și procesate 878 de proiecte, contracte care s-au transpus în investiții semnificative pentru Regiunea Vest.

„Faptul că avem această rată de absorbție spune multe despre managementul fondurilor europene în Regiunea Vest, despre capacitatea noastră de a gestiona programe europene și despre rigurozitatea partenerilor noștri din zona publică și cea privată care au implementat aceste investiții. Sunt bani pe care am reușit să îi aducem în plus pentru regiune, față de alocarea inițială. Ceea ce îmi doresc eu pentru noul ciclu financiar, în care ADR Vest gestionează programe care vor însemna, estimăm noi, investiții de 2 miliarde de euro pentru regiunea noastră”, a declarat directorul general al ADR Vest, Sorin Maxim.

Totodată, în acest final de an au fost semnate primele contracte de finanțare în cadrul Programului Regional Vest 2021 – 2027. Este vorba de două proiecte în valoare de peste 212 milioane lei, care au ca beneficiar Timișoara – modernizarea Căii Stan Vidrighin și cea a Bulevadrului Cetății.

Investiții în toate domeniile vitale

  • Infrastructură rutieră și transport – 323 de kilometri de drumuri județene modernizate, 25 de kilometri de drumuri publice reabilitate și modernizate în municipii și 39 de kilometri în orașele mici și mijlocii, 205 noi mijloace de transport în comun achiziționate – autobuze electrice și tramvaie, aproape 40 de kilometri de piste de biciclete realizate;
  • Sănătate – 17 ambulatorii și 17 unități de primiri urgențe reabilitate și dotate, 4 centre comunitare medico-sociale și 158 de ambulanțe achiziționate;
  • Educație – 86 de unități de învățământ reabilitate, modernizate sau nou construite și dotate;
  • Eficientizare energetică – 10.403 locuințe și 49 de clădiri publice reabilitate termic, 532 de kilometri de rețea de iluminat public creată/ modernizată/ extinsă;
  • Spații verzi – 618.309 mp de spații verzi create/ modernizate;
  • Social – 29 de centre sociale construite/ reabilitate/ modernizate, cu 2.745 de beneficiari (persoane vârstnice, copii, persoane cu dizabilități), și 10 clădiri cu funcțiuni sociale/ culturale;
  • Patrimoniu – 25 de obiective de patrimoniu restaurate;
  • Mediul privat – 470 de întreprinderi mici și mijlocii finanțate și 1.658 de locuri de muncă nou create; zeci de activități de transfer tehnologic și IMM-uri inovative sprijinite.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/