Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că adolescenții români sunt pe primul loc în utilizarea problematică a rețelelor sociale, într-un clasament ce include 40 de țări din Europa, Asia Centrală și Canada, notează edupedu.ro.
Studiul, ale cărui concluzii au fost publicate de edupedu.ro, a fost realizat în perioada 2021-2022 și relevă impactul comportamentelor online asupra sănătății mintale, sociale și școlare a tinerilor. Potrivit acestuia, România are cel mai mare procent de utilizatori problematici: 22% dintre copiii și adolescenții cu vârste între 11 și 15 ani, un procent dublu față de media internațională. Cifra plasează România înaintea Maltei (18%) și Bulgariei (17%), conform analizei semnalate de Vlad Mixich, specialist român în politici de sănătate, citat de edupedu.ro.
În rândul copiilor de 11 ani, 17% dintre băieți și 18% dintre fete prezintă un nivel problematic de utilizare a rețelelor sociale. La 13 ani, procentul crește la 21% pentru băieți și 28% pentru fete. La 15 ani, utilizarea problematică scade pentru băieți (18%), dar rămâne constantă pentru fete (28%). Raportul arată și o preferință sporită a adolescenților români pentru păstrarea contactelor online.
Utilizarea problematică a rețelelor sociale este definită prin răspunsuri afirmative la cel puțin șase din nouă întrebări incluse în instrumentul de evaluare utilizat de OMS. Printre exemplele de comportament problematic se numără dificultatea de a renunța la utilizarea social media, impactul negativ asupra atenției în timpul orelor sau temelor, mințirea părinților cu privire la timpul petrecut online și certurile cu familia sau prietenii din cauza utilizării excesive.
În privința utilizării problematice a rețelelor sociale în rândul adolescenților, România a înregistrat cea mai mare creștere din 2018 până în prezent. Cele mai afectate sunt fetele, procentul celor care utilizează problematic rețelele sociale fiind mai mare decât cel al băieților, la toate grupele de vârstă.