Administrația Fritz nu mai prelungește contractul cu SDM pentru parcările din oraș. Tarifele Timpark rămân neschimbate până în vară

Consilierii locali ai Timișoarei și-au dat acceptul prin vot ca tarifele pe care șoferii le vor plăti anul viitor pentru parcările din oraș să rămână la nivelul celor din 2020. Măsura va fi valabilă cel puțin până în vară, când aleșii vor vota un nou regulament în baza căruia va funcționa Timpark. 

Decizia aleșilor locali cu privire la tarifele practicate pentru parcările din Timișoara este valabilă pentru intervalul 1 ianuarie-30 iunie 2021. La 30 iunie contractul prin care SDM gestionează parcările publice expiră, iar autoritățile locale intenționează să nu îl mai prelungească.

„Nu facem nicio modificare momentan pe propunerile și tipurile de tarife și de abonamente, având în vedere că în luna iunie va expira delegarea parcărilor către SDM și până atunci va trebui să facem un plan privind parcările, ce se întâmplă cu Timpark și un regulament de parcare. Intenția administrației este să vină cu o nouă politică de parcare care să conțină și planuri: cum se folosesc banii, unde merg ei, ce construcții de parcări noi și pentru ce tipuri de construcții de parcări trebuie ei să fie folosiți. Atunci putem să discutăm și despre un nou plan de tarifare. Din ce știu eu, acești bani au intrat în bugetul mare al SDM și au fost folosiți pentru refaceri de parcări sau alte proiecte ale societății, deci nu eminamente pentru construcția de parcări noi. În momentul în care expiră acest contract, intenția noastră este să nu facem prelungirea și să creăm un mecanism, un regulament, un mod de operare al parcărilor, în așa fel încât fiecare leu care se plătește pentru parcări la rândul lui să fie investit fie în întreținerea, dar mai ales în crearea de noi locuri de parcare și de noi parcări în Timișoara.”, le-a spus viceprimarul Ruben Lațcău consilierilor locali.

Tarifele pentru parcările din Timișoara în 2021

Pentru zona 0 (verde), tariful rămâne de 3 lei/oră, zona I (roșie) – 1,5 lei/oră, zona II (galbenă) – 1 leu/oră, iar zona III – 0,5 lei/oră. În cazul plății parcării prin SMS, tarifele sunt între 0,75 euro/oră – în zona verde și 0,25 euro/oră în cea albastră.

Abonamentele: în zona roșie – 34,23 lei/lună și 98,28 lei/3 luni; zona galbenă – 27,93 lei/lună și 80,01 lei/3 luni; zona albastră – 21,42 lei/lună; 61,74 lei/3 luni; 223,39 lei/an. Un abonament îi costă pe locatari 51,23 de lei, iar  persoanele cu handicap, proprietarii de mașini electrice, militarii activi sau invalizi și persoanele persecutate din motive etnice de regimul comunist au gratuitate.

Decizia tarifării a fost votată în unanimitate de cei 27 de consilieri locali.