„Administrația Fritz joacă la ruleta rusească termoficarea din Timișoara”, susține consilierul local PSD Radu Țoancă. Acesta anunță că peste 200 de angajați ai Colterm ar urma să fie dați afară.
Concedieri masive la Colterm. Radu Țoancă, consilier local PSD, susține că peste 200 de angajați ai societății de termoficare a Timișoarei vor fi concediați în perioada următoare. Asta în condițiile în care, din această vară, Colterm doar va produce agent termic, iar de distribuție se va ocupa o nouă firmă înființată de Primăria Timișoara anul trecut.
„Administrația Fritz joacă la ruletă rusească termoficarea din Timișoara. Peste 200 de salariați ai Colterm urmează să fie concediați. Intenția primarului Dominic Fritz de a nu prelungi contractul de delegare către Colterm a gestiunii transportului, distribuției și furnizării agentului termic, începând cu data de 1 iulie 2023 este o decizie riscantă, care ține mai degrabă de un exercițiu de imagine, decât de o analiză tehnico-economică riguroasă, pe baza căreia să se implementeze o politică serioasă și realistă de modernizare a sistemului termic centralizat din Timișoara. Să predai aceste servicii Uzinei Energetice Timișoara SRL în două luni este nerealist, în condițiile în care această entitate nu are sediu, are zero angajați, nu are utilaje, echipamente, licențe – într-un cuvânt infrastructură- necesare funcționării normale a acestor servicii”, a declarat Radu Țoancă.
Consilierul local PSD a precizat că noua firmă care va distribui agentul termic ar urma să administreze 73 de kilometri de rețea primară și 202 kilometri de rețele secundare, dintre care doar 20% sunt reabilitate.
„De asemenea, noua firmă are nevoie de cele 120 de puncte termice, 6 centrale termice și 30 de module termice, care aparțin Colterm – aflate sub sechestru ANAF- și care mai fac și obiectul unor cercetări penale. Fără angajați, fără sediu, fără infrastructură, fară un business- plan coerent UET SRL are nevoie de minim 2 ani pentru a putea prelua și gestiona serviciile prestate în prezent de Colterm. Argumentul administrației – posibilitatea câștigării unei finanțări europene – este pertinent, dar după adjudecare și într-un interval rezonabil de timp de tranziție, nu în 2 luni. Pe de altă parte, privarea Colterm de aceste servicii și transformarea sa exclusiv în producător de agent termic comportă 2 riscuri majore imediate: concedierea a 200 de angajați și instalarea unei sincope de câteva luni în furnizarea de apă caldă și căldură pentru cele 120 de instituții și cei 50 000 de abonați casnici la sistemul centralizat de termoficare”, a detaliat Radu Țoancă.