Anul trecut, în toamnă, la aflarea veștii că Lugojul a prins lista PNRR pentru finanțarea unui spital nou, speranțele în edificarea unei unități spitalicești la standarde moderne s-au reaprins la Lugoj. Din păcate, lista respectivă era doar una preliminară. Ulterior, din cele 49 de proiecte aprobate inițial, doar 25 vor primi și finantare.
După anunțul Ministerului Sănătății, că obiectivul „Construire spital și funcțiuni conexe pentru Spitalul Municipal «Dr. Teodor Andrei» – Lugoj a fost inclus pe lista preliminară a obiectivelor care se califică pentru finanțare PNRR, Primăria Municipiului Lugoj a întocmit întreaga documentație necesară obținerii fondurilor.
Construcția spitalului este estimată la 150 de milioane de euro, cea mai mare investiție realizată vreodată la Lugoj. Chiar dacă șansele de reușită în privința finanțării sunt minime, în condițiile în care în competiție sunt angrenate orașe mari, cu consistentă susținere politică la nivel de conducere, nu trebuie renunțat la idee.
Fostul primar Claudiu Buciu, inițiatorul proiectului, ne-a spus: „Termenul de depunere a dosarelor s-a prelungit din 6 până în 20 decembrie. Sunt foarte rezervat, avem șanse minime de reușită. Deși ne-am pregătit foarte bine cu documentațiile tehnice necesare, realitatea e că suntem singurul municipiu nereședință de județ din lista celor 49, cu propunere pentru un spital general. La concurență sunt capitale de județ, centre universitare etc. Bucureștiul participă cu 9 proiecte, Clujul cu 5, Constanța cu 4, Aradul cu 3, Timișoara cu 3, Sibiul și Tg. Mureș cu câte 2, mai este și Iașiul… Necesitatea de a avea un spital nou la Lugoj nu trebuie să o constate o persoană, care poate fi Buciu sau altcineva. Ea există, este reală și stringentă. De aceea, imediat după alegeri, în decembrie 2020, noi am contractat deja studiul de prefezabilitate și apoi am fost incluși pe listă”.
Ideea unui spital nou la Lugoj, necesar întregii comunități lugojene, nu este o noutate absolută, și nici ambiția unei persoane anume. Încă de pe timpul administraţiei Martinescu, în 2008, omul de afaceri Nelu George şi profesorul universitar Paul Purea din Germania visau la o clinică privată construită de la zero la Lugoj. Spitalul privat era proiectat pentru a avea patru nivele şi 120 de paturi, dintre care 40 la secţia de nou-născuţi. Suprafaţa totală construită a edificiului ar fi fost de 2.000 mp. Fără aparatură, investiţia se ridica la 1.700.000 euro, la nivelul anului 2008. Instituţia sanitară ar fi beneficiat de un centru spa, cu piscină acoperită, saună, masaj, fizioterapie, plus patru locuinţe de serviciu pentru medici.