Spitalul din Clisura Dunării are o asociație non-guvernamentală, intitulată „Asociația pentru Spitalul Orășenesc Moldova Nouă”, prin care, atât persoanele juridice, cât și cele fizice, pot contribui, prin donații, la îmbunătățirea sistemului medical din zonă.
Președintele ONG-ului din cadrul unității spitalicești este medicul pediatru Lucica Stoica, cea care descrie, pentru expressdebanat.ro, care sunt modalitățile prin care se pot face aceste donații: „Pe site-ul Spitalului Orășenesc Moldova Nouă am pus formularul de donat cu Nr. 230, prin care se pot redirecționa cei 2% din impozit, pe care, oricum, îi dăm, dar hai să-i dăm direcționați spre spital. În privința persoanelor fizice, acestora li se va elibera o chitanță cu suma pe care doresc să o doneze. Mai există posibilitatea ca firmele care înregistrează un profit mai mare să poată dona acel profit. Cred că este undeva la 12%, dacă nu mă-nșel”.
Toate sumele care se vor strânge din aceste donații vor avea ca direcție îmbunătățirea condițiilor medicale: „O să încercăm să modernizăm saloanele, grupurile sanitare, sălile de așteptare etc”, a subliniat președintele ONG-ului.
Mai mult decât atât, înființarea acestei asociații este cea mai bună metodă de a combate fenomenul „șpagă” în spitale. În loc să se îngrămădească să le bage bani în buzunare medicilor, pacienții pot înlocui proastele obiceiuri ale așa-ziselor atenții către medici cu aceste donații care, o dată, ajută la îmbunătățirea condițiilor spitalicești și în plus înlătură punerea unei etichete necorespunzătoare personalului care-și face treaba, indiferent de situație: „Aceste donații reprezintă cel mai obiectiv mod al pacienților de a-și arăta atât recunoștința față de spital, cât și recunoștința față de modul în care au fost tratați de cadrele medicale”, concluzionează Lucica Stoica.