„Adio, minte!” – semnal de alarmă de Ziua Luminii

Studioul de teatru sârbesc „Talia” din Timişoara a fost prezent joi pe scena Căminului Cultural din Măceşti cu piesa: „Adio, minte!”.

Ziua Luminii sau Vidovdan este comemorată de sârbii din întreaga lume, data de 28 iunie 1389 aducându-le aminte acestora de bătălia armatei sârbe împotriva asupritorilor turci pe câmpul kosovar. Cu toate că acestei zile nu îi este atribuită victoria, totuşi, ea are o însemnătate mult mai mare: comemorarea eroilor din Kosovo care şi-au pierdut viaţa pentru apărarea credinţei, naţiunii, libertăţii, identităţii.

La 629 de ani de la bătălia din Kosovo, piesa de teatru „Adio, minte!” vine să scoată în evidenţă pragul critic în care ne aflăm din cauza comunicării virtuale: primatul limbajului degetelor în detrimentul limbajului trupului. Prin intermediul umorului negru, artiştii de la teatrul sârbesc „Talia” au atras atenţia asupra faptului că, faţă de predecesorii noştri, noi, tânăra generaţie, riscăm să rămânem fără identitatea şi tradiţiile pentru care alţii au vărsat sânge nevinovat.

În cadrul evenimentului, comunităţii sârbe din Măceşti i s-au alăturat: primarul Adrian Torma, viceprimarul Victor Adrian Moiseş şi Petco Radoslav (Preşedintele Organizaţiei Locale a Uniunii Sârbilor din Măceşti).