Adina Negrii – o nouă steluță în devenire, pe firmamentul tenisului de câmp

adina negrii premianta

Are doar 13 ani, deține o colecție întreagă de diplome, medalii și clasări pe podiumul de premiere. Practică tenisul dintr-o pasiune la care nu poate renunța, cu toate că, în prezent,  efortul depus pentru a ajunge la teren și antrenor este destul de mare.

Familia locuiește la Caransebeș iar antrenamentele au loc la Reșița, de trei ori pe săptămână. O distanță de aproape 100 de km, dus-întors. E de admirat voința părinților dar și sacrificiul pe care-l fac aceștia pentru a ajuta la pregătirea tinerei sportive.

Ca multe alte sporturi individuale, tenisul de câmp este mai puțin sprijinit printr-o formă oficială. Investiția în timp, energie, dar și banii, provin din buzunarul părinților.

adina negrii

Un dialog cu Ramona Negrii, mama tinerei Adina Negrii, dezvăluie eforturile depuse de-a lungul anilor:

„Ca părinte e foarte greu să susții absolut orice, cel puțin în sportul acesta. Chiar am spus că dacă era să știu de la început ce costuri implică, nu cred că ne apucam, dar, acum e prea târziu să mai renunțăm. A început la șase ani, ca o întâmplare, pot să spun. Nu am vrut în mod special să facă tenis. Ne-am dorit foarte mult să facă sport, orice fel de sport și prima dată s-a dus la un bazin de înot ca să facă mișcare, că nu știa nici să alerge bine. Era un pic mai plinuță și mi-am zis că ar trebui să facem ceva. Din păcate, a făcut alergie la cloramina din apa bazinului și a trebuit să renunțe.

alina negrii campioana

Un afiș văzut din întâmplare, anunța înscrieri la tenis de câmp și astfel a nimerit la domnul profesor Eugen Stângu din Reșița, el predând atunci la Caransebeș. Am dus-o, prima oră i-a plăcut, a doua oră a fost ok, a treia, nu i-a mai plăcut! Motiva că nu știe să sară coarda și i se părea că ceilalți se amuză… Dar, încet-încet, cu tact, sub îndrumarea antrenorului, a reușit să deslușească tainele acestui sport elegant.”

Mama ține minte debutul în prima competiție la care a participat Adina, pe când abia împlinise șase ani: „Avea de dat câte 50 de lovituri cu mâna stângă și alte 50 cu dreapta (revers). Spre surprinderea tuturor a greșit una singură. Am rămas uimită și ne-am bucurat tare mult de succes! A fost primul loc I, obținut la două săptămâni de la începutul antrenamentelor. Sigur că de-a lungul timpului a adunat numeroase premii, medalii și diplome.

diplome adina negrii

Și eu am jucat volei timp de 12 ani, deci știu ce înseamnă efort, voință, disciplină, sacrificiu.”

În timpul pandemiei antrenamentele au continuat la Școala generală nr.8 din Caransebeș, doar în exterior (din cauza salii de sport transformate în centru de vaccinare). Lucru ce nu era mereu favorabil, din cauza vremii. Așa că de voie, de nevoie, a fost necesară schimbarea. Doi ani a fost antrenată de Edi Dianu, după care, părinții au decis înscrierea la Clubul Sportiv Municipal Reșița, unde antrenor este Radu David.

cupa aceline adina negrii

„De trei ori pe săptămână facem acest drum, de la Caransebeș la Reșița. Ca timp, de fiecare dată ne încadrăm în cinci ore, trei de antrenamente și două ore drumul propriu-zis. Suntem mulțumiți pentru că se vede evoluția. Toți cei trei antrenori au fost și sunt importanți pentru fiica mea, doar că am observat că uneori e necesară schimbarea. A evoluat foarte mult. La categoria 12-14 ani a fost clasată pe locul 115, pe țară, de către Federația Română de Tenis. De curând, a luat premiul II la turneul organizat la Cluj, de către Tennis Club Aceline, sub egida Federației de Tenis. Ceea ce își dorește Adina foarte mult, este să joace în Spania. Iubește această țară de care s-a atașat într-o vacanță petrecută cu familia, cunoaște multe lucruri despre sistemul de pregătire, modalitatea de joc și turneele de tenis.”

arc peste timp alina negrii

Fotografia reprezintă un arc peste timp și o reprezintă pe sportivă la debut (în stânga imaginii), dar și în prezent.

Spuneam că Adina Negrii este extrem de pasionată de tenis, sportul despre care nu știa mare lucru. Însă în timp, a acumulat  informații datorită oamenilor importanți din jur, în primul rând a părinților și apoi, a celor care i-au supravegheat creșterea (fizică și mai ales valorică), antrenorii.

„Suntem conștienți că pentru performanță a renunțat la copilărie, dar îi spunem mereu că munca ei va fi răsplătită, la moment dat. Și a noastră, fiindcă de exemplu, bunicul este cel care o însoțește peste tot la concursuri, eu mă ocup de partea managerială. Eu intru pe site, caut concursuri și o înscriu. Sunt în permanență la curent cu ce se întâmplă în această lume a tenisului, la nivel național și local. Luptăm fiecare pentru micile noastre victorii și ne întristăm când nu ne iese ceva.”

Adina Negrii, poate fi considerată una din tinerele speranțe ale tenisului din Caraș-Severin și de ce nu, poate din România. Totul depinde de timpul, energia și puterea financiară a familiei. Deocamdată lucrurile merg bine, ceea ce sperăm să se întâmple în continuare. Evoluția o vom urmări, pentru că de micuța jucătoare de tenis, cu siguranță vom mai auzi. Noi îi dorim mult succes în viitor!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/