Bântuie și acum UCMR. Șomajul tehnic, prelungit!

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Situația societății reșițene nu este nicidecum una optimistă la momentul actual. Deși oficialii Guvernului au aprobat transferul datoriilor istorice de la ANAF la AAAS, pe mai departe lucrurile se complică.

Transferul sutelor de milioane de euro la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a fost un pas important pe care l-au făcut membrii Guvernului Ponta, însă transformarea efectivă a acestora în acțiuni ridică probleme de ordin juridic, astfel că termenul prognozat inițial, finele lui 2013, s-ar putea prelungi.

Cum nimic nu este cert, peste 80 la sută din angajații Uzinei Constructoare de Mașini Reșița sunt în șomaj tehnic, iar partea proastă a lucrurilor este că perioada stabilită inițial s-a prelungit până la 1 aprilie 2014. Dintre cei 1.460 de angajați, atât câți au mai rămas pe baricade, doar 20 de procente au de lucru și se îngrijesc de comenzile pentru Hidroelectrica și cele pentru export. „În primul trimestru al anului viitor sper să se revigoreze situația”, a declarat Cosmin Ursoniu, directorul societății, pentru www.expressdebanat.ro .

Liderii sindicali sunt în continuare îngrijorați de acest aspect, însă gândesc în termeni optimiști. „Voința politică o văd, dar se mișcă în stil românesc, adică foarte încet. În rest, sunt de părere că există posibilitatea ca UCMR să își revină pentru că, teoretic, există de lucru suficient pentru angajații din societate, dar problema este încă la Hidroelectrica. Redresarea nu se produce în bloc, pentru toată lumea, ci pe bucăți. Șomajul tehnic s-a prelungit pentru că fiind luni de iarnă, din experiența anilor trecuți, cifra de afaceri este foarte mică”, a spus Jivomir Tovladiat, lider sindical în cadrul UCM Reșița.

1000x100 (3)

Prăbușire cu efect de domino

Așadar, reactivarea datoriilor istorice pe vremea celor doi directori, Adrian Chebuțiu și Adrian Preda, are și acum efecte în rândul puținilor angajați care au mai rămas la UCMR. Reamintim că uzina reșițeană a beneficiat de mai multe facilități din partea statului român, dar cu condiția de a fi la zi cu plata obligaţiilor faţă de bugetul de stat, apărute după privatizare. Până în 1 noiembrie 2009, UCMR ar fi trebuit să achite aproximativ 11.400.000 lei, lucru care nu s-a întâmplat. Astfel că, la data de 20 decembrie 2009, ANAF a reactivat datoria istorică de 168 de milioane de lei şi un rest de plată din debitele eşalonate, în sumă de 1, 6 milioane.

Specialiştii spun că incidentul din decembrie 2009 a avut un impact hotărâtor asupra UCMR. Pierderile au fost tot mai mari şi au avut efect de domino. Neachitarea datoriei istorice a determinat ANAF să pună poprire pe conturi, lucru ce a dus la paralizarea activităţii uzinei. Contractele n-au mai putut fi respectate, potenţialii clienţi n-au mai avut încredere în UCMR după arestarea celor doi manageri, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda, concedierile fiind fireşti în astfel de condiţii. „Considerăm că persoanele care se fac vinovate de neplata obligaţiilor fiscale şi reactivarea datoriei istorice a societăţii sunt Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda”, au concluzinat specialişti în insolvenţă, într-un raport prezentat în toamna anului trecut în exclusivitate de www.expressdebanat.ro, în cadrul campaniei „Dezvăluiri despre căpușarea UCMR”.

publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/