Academia de Advocacy: Sindicatele și patronatele trebuie să dea explicații pentru lipsa de reacție

academia de advocacy timisoara reactie ordonanta trenulet

Academia de Advocacy atrage atenția asupra pasivității sindicatelor și patronatelor în monitorizarea activității guvernelor și în semnalarea publică a devierilor de la prevederile bugetare.

În contextul controversatelor modificări bugetare aduse de „ordonanța trenuleț”, Academia de Advocacy subliniază că sindicatele și patronatele și-au neglijat rolul de reprezentare a intereselor membrilor lor.

„Sindicatele și patronatele, care trebuiau să monitorizeze activitatea guvernelor și să sesizeze derapajele grave, se trezesc abia acum, când trenul problemelor bugetare deja a plecat din stație. Membrii acestor organizații trebuie să-și întrebe liderii de ce nu și-au asumat rolul esențial de reprezentare activă și de protecție a intereselor legitime ale angajaților și ale mediului de afaceri”, a transmis Radu Nicosevici, președintele Academiei de Advocacy.

Organizația avertizează asupra unei probleme sistemice: lipsa unui dialog constructiv și a unei supravegheri active din partea sindicatelor și patronatelor, în relația cu decidenții politici. Academia de Advocacy subliniază că implicarea reală a acestor organizații în viața publică este esențială și propune: monitorizarea constantă a politicilor publice și semnalarea rapidă a derapajelor; informarea regulată a membrilor despre acțiunile și rezultatele organizației și participarea activă la negocieri și dezbateri publice, pentru a preveni decizii cu impact negativ.

Totodată, Academia de Advocacy face apel la membrii sindicatelor și patronatelor să solicite explicații liderilor lor și să contribuie la revitalizarea rolului acestor organizații în procesul decizional.

Vă reamintim, Guvernul se reunește luni, în ședință, de la ora 13, ca să discute ordonanța austerității. Potrivit proiectului publicat de Ministerul Finanțelor, de la 1 ianuarie 2025, cuantumul brut al salariilor de bază pentru angajații de la stat se menține la nivelul aferent lunii noiembrie 2024, la fel și indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora.

Ordonanța suspendă și angajările la stat pe parcursul anului viitor, plafonează alocațiile copiilor și anumite drepturi și indemnizații acordate revoluționarilor, academicienilor sau artiștilor. Punctul de pensie nu va mai crește anul viitor, pensiile de serviciu nu vor mai crește cu rata inflației, iar cele speciale nu se vor mai indexa.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/