Abuzuri la Serviciul Județean de Ambulanță Caraș-Severin? Sporuri neplătite și locuri de muncă desființate peste noapte!

Cuib de vise 1000x100

Ana Gabriela Primicheru este medic de familie în comuna Luncavița, dar în timpul liber prestează activități la Centrul de Permanență Cornereva, iar din 2017, la Serviciul Județean de Ambulanță, substația Băile Herculane, cu timp parțial, pe linie de gardă. De la acest ultim job au început să i se tragă belelele, tocmai de la cei care ar trebui să încurajeze actul medical în stațiune.

Pe scurt, Ana Primicheru este angajata Ambulanței din 2017. Salariul medicilor s-a majorat în luna ianuarie 2018 cu 25%, iar în martie a suferit noi majorări conform Legii 153/2017, însă acest fapt nu i-a fost adus la cunoștință. Ana Primicheru consideră că s-a încălcat astfel contractul individual de muncă încheiat între părți, în mod repetat și abuziv. Mai pe românește, i-a fost mărit salariul, doar că sporul de gardă a fost calculat pe un salariu greșit, pe cel de dinainte de majorare.

„Pentru activitatea în linia de gardă nu primesc niciun spor, deși în contractul individual de muncă acest lucru este stipulat. Conform Codului Muncii, salariul cuvenit pentru activitatea în linia de gardă este unul distinct, independent de salariul aferent funcției de bază și este datorat de angajator în baza unui alt contract juridic, cu timp parțial, singura diferență fiind faptul că nu va putea depăși norma de bază.”, ne-a mărturisit Ana Primicheru.

Femeia a făcut mai multe reclamații la conducerea Ambulanței, iar în urma refuzului de a i se rezolva ceea ce solicita, s-a adresat instanței, plângerea aflându-se pe rolul Tribunalului Caraș-Severin. „În semn de răzbunare, nu am primit nici sporul de Ambulanță și nici pe cel de COVID-19, managerul Serviciului, Daniela Popescu, invocând tot felul de motive aberante. Mai mult de atât, printr-un artificiu, a dispărut serviciul de gardă pe care îl asigurau trei medici, în locul nostru activitatea o prestează asistentele din substație.”, ne-a edificat medicul Primicheru.

Colac peste pupăză, s-a trezit și fără jobul de la Herculane, fără ca cineva din conducerea Serviciului să-i transmită acest lucru. „M-am prezentat, ca de obicei, la locul de muncă și am văzut că asistentele și tot personalul se uitau ciudat la mine. Ei știau că se desființase serviciul de gardă pentru medici, eu nu.”, spune doctorița.

STPT job 1000x200

Șefa Serviciului Județean de Ambulanță, Daniela Popescu, are propria variantă, care face referire doar la sporul de COVID, nu și la celelalte două probleme: ambulanță și gărzi. „I-am făcut doamnei doctor adresă, cu răspuns la doleanțele vizavi de acel spor, de 80% din salariu, care se dă pe perioada stării de alertă personalului cu normă întreagă în Serviciul de Ambulanță. Doamna are contract cu noi, cu timp parțial, pe linie de gardă. Adică completează linia de gardă la Băile Herculane. Linia de gardă funcționează cu trei medici, pentru că acolo nu există Centru de permanență și am zis să ajutăm cumva stațiunea în acest sens. Ministerul ne-a dat derogare cu trei medici. Începând cu luna a cincea a acestui an, dr. Ionescu, dar și celălalt medic, dr. Lalescu, care ne era colaborator, și-au depus demisiile, pe motiv că nu mai pot face față, pentru că sunt angrenați în activități cu cabinetele lor, cu centrele de permanență, centrele de vaccinare. Efectiv nu mai au timp fizic și de gărzi.”, ne-a explicat Daniela Popescu.

De ce nu a fost anunțată de desființarea serviciului de gardă pentru medici? Vreți să știți răspunsul managerului Popescu? Iată-l: „La serviciu se merge potrivit graficului de lucru stabilit de medicul coordonator. N-am înștiințat-o pentru că am vrut să vedem dacă dr. Ionescu revine asupra demisiei.” E de noaptea minții, nu-i așa? Nici măcar în țările alea bananiere nu se procedează în halul ăsta. Cum să nu anunți un angajat că s-a desființat serviciul pe care îl presta? Dacă mâine vă duceți la lucru și vi se va spune că nu mai sunteți manager, ce ați spune, doamna Popescu? Că sunt ai dracului unii, nu-i așa?

Doamna Popescu, după cum văd că o scăldați, cu siguranță că, peste o lună, două, vor reveni medicii în gardă, dar mai puțin dr. Primicheru. Că problema nu e cu oboseala medicilor, ci cu dr. Primicheru, nu-i așa? Hai, recunoașteți, doar nu suntem copii să nu înțelegem șmecheriile voastre. Păi nu cumva vă bateți joc de doamna doctor când spuneți că dânsa e în continuare angajată a Serviciului de Ambulanță, cu timp parțial, doar pe linie de gardă? Despre ce angajare vorbim dacă nu se mai fac gărzi la Băile Herculane?

Doamna Primicheru ne-a mărturisit că își va continua demersul în instanță, până își va găsi dreptatea „îngropată” de cei de la Serviciul Județean de Ambulanță.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/