Liceul care funcționează pe Aeroportul Banatul din Caransebeș a intrat în atenția companiilor aviatice din SUA după doar o singură promoție de absolvenți!
Omul de afaceri Gabriel Olariu a aterizat cu mare elan la Caransebeș în 2018, anunțând că, pe lângă redeschiderea aeroportului pentru curse de pasageri, vrea să înființeze un liceu tehnologic de aviație. A fost privit mai întâi cu scepticism, iar când „Max Ausnit” a fost înmatriculat în rețeaua școlară privată au început piedicile de la Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin. Olariu le-a depășit și, în ciuda antireclamei de care liceul de la Caransebeș a avut parte, o pornit la drum cu o primă generație de viitori tehnicieni de aviație. De la un an la altul numărul elevilor a crescut și, odată cu prima promoție de absolvenți, se poate spune că „Max Ausnit” a primit permisul de zbor spre alte dimensiuni.
„Este singurul liceu privat de tehnicieni de aviație și singurul din România care oferă dublă calificare. Calificare românească, să spun așa, pentru că suntem recunoscuți de Ministerul Educației și acum suntem în proces de acreditare, ceea ce înseamnă că Liceul Max Ausnit din Caransebeș este un liceu cu toate drepturile, de a da examene, de a emite diplome. Dar liceul nostru are și componenta internațională, organismul de aviație al Uniunii Europene acreditează astfel de licee doar dacă îndeplinesc anumite condiții, verificate de către Autoritatea Aeriană Civilă din România. Comisia de la Autoritatea Aeriană Civilă din România a fost de mai multe ori la noi și elevii noștri care trec prin curicula europeană pot să dea examenele la Caransebeș. În România nu există nicio școală care face lucrul acesta.”, a declarat Gabriel Olariu.
Cum prima promoție de absolvenți ai Liceul Tehnologic de Aviție Max Ausnit a înregistrat rezultate excelente, a apărut și interesul pentru tinerii specializați în repararea aparatelor de zbor. „Unul dintre elevii noștri a obținut premiul I pe județ la Olimpiada tehnică. La examenul pentru calificarea lor ca și tehnicieni, nefiind acreditați, am mers cu ei la Brașov, unde este un liceu de stat care mai are o clasă de abiație. Toți au promovat, toți și-au luat certificatul de calificare pentru tehnician de aviație. La Caransebeș am avut apoi Bacalaureatul, unde am avut rata de promovabilitate 87%. Avem 3 foști elevi studenți doi la Universitatea Politehnică, la Timișoara, unul la Brașov, avem un student la Academia Wizz Air, în Ungaria, și avem 3 care lucrează: doi sunt la fabrica de avioane de la Craiova și unul este la Centru de Reparație Avioane de la Tuzla, din județul Constanța. Lumea deja realizează că la Caransebeș se face școală.”, a mai spus omul de afaceri pentru expressdebanat.ro.
Deloc întâmplător, interesul mai multor companii aeriene pentru Caransebeș, pentru aeroportul care se pregătește de redeschidere, dar și pentru liceul care îi formează pe viitorii tehnicieni de aviație, atât de greu de găsit peste tot în lume. Recent, o mare companie americană, care va livra elicoptere de luptă țării noastre, și-a manifestat interesul de a-i instrui pe piloți și pe tehnicieni pe Banat Airport Caransebeș, la Liceul Max Ausnit!