Aberații investigate de procurori timp de 3 ani în dosarul „Fraudă la alegeri”!

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin a infirmat zilele trecute că Adrian Torma, Toni Novăcescu, președintele Pro România din Clisura Dunării, sau vreunul din membrii Biroului Electoral de Circumscripție Nr.6 Moldova Nouă ar fi participat în vreun fel la fraudarea alegerilor din septembrie 2020 pentru funcția de primar și Consiliul Local al orașului!

Pe lângă cei doi, organele de cercetare penală au efectuat investigații față de Ana Maria Ardelean, Daniel Zlătariu, Dalibor Jurca, Cornelia Craiovan, Iova Pavlovici, Nenad Stefanovici, Alina Năstase și Damian Mărioara. Totul ca urmare a unei plângeri penale formulate de Iuliu Damian, un cetățean din Moldova Nouă care a reclamat săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, nerespectarea hotărârilor judecătorești și falsificarea documentelor și evidențelor electorale.

Chiar dacă scopul fusese atins, alegerile din 27 septembrie 2020 fiind anulate și reluate, procurorii au fost nevoiți să dea curs plângerii penale și să investigheze dacă în timpul acelui imens scandal Adrian Torma sau altcineva ar fi comis vreo fraudă. Mai întâi s-au pronunțat procurorii anticorupție. Nu au depistat nicio faptă de abuz în serviciu, deși au cercetat mai bine de doi ani. Celelalte infracțiuni reclamate de Iuliu Damian au fost cercetate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin. După ale 12 luni de audieri și administrare de probe, același rezultat: clasarea cauzei!

Constatările organelor de cercetare penală redeschid însă discuțiile despre modul în care Adrian Torma a pierdut fotoliul de primar, deși primise votul celor mai mulți dintre cetățenii orașului care s-au prezentat la urne în 20 septembrie 2020. Practic, Torma a fost sancționat din cauza instituțiilor statului implicate în procesul electoral și nicidecum pentru că s-ar fi încercat vreo fraudă! Întreaga poveste a plecat de la sesizarea cetățeanului Damian, potrivit căruia declarația de acceptare a candidaturilor Alianței PSD – Pro România nu a fost contrasemnată pentru validare de cei doi șefi ai organizațiilor locale ale celor două partide, Adrian Torma, respectiv Toni Novăcescu. Ceea ce e perfect adevărat. Numai că Biroul de Circumscripție Locală a acceptat dosarul așa cum fusese depus și a validat candidaturile. A urmat o serie de sentințe pronunțate de îndată, una contrazicând-o pe cealaltă. În final Torma a câștigat, dar a pierdut! Revenind la dosarul penal „Fraudă la alegeri”, procurorul de caz a stabilit în primul rând că „nu există un grup organizat constituit. Nu rezultă niciun indiciu oricât de ipotetic care să susțină existența unui grup infracțional organizat în sensul incriminat de legiuitor. (…) Este exclus a putea face o discuție despre Biroul de Circumscripție Locală ca fiind grup infracțional organizat despre care amintește denunțătorul în sesizare.”

Procurorul de caz desființează susținerile lui Iuliu Damian și cu privire la infracțiunea de abuz în serviciu: „Pentru a reține ipoteza menționată de acesta ar însemna să acceptăm faptul că, prin redactarea unei cereri adresate BCL, în calitate de candidat la funcția de primar, Adrian Torma ar fi săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu sau măcar o instigare la această infracțiune față de membrii BCL. Și la nivel de percepție logică, a putea acorda valență penală unei astfel de fapte este inadmisibil, neputând în niciun scenariu să considerăm că, printr-o simplă cerere adresată unei entități, un cetățean care solicită un anumit fapt, emiterea unui act, deci o solicitare în sensul propriu al cuvântului, s-ar putea face vinovat chiar și printr-o culpă levissima de săvârșirea vreunei fapte penale.”.

1000x100 (4)

În Ordonanța de clasare se mai arată că, în urma audierilor, s-a stabilit că nu au existat acte de intimidare sau de corupere a membrilor biroului electoral, așa cum sugera cetățeanul Damian. De altfel, procurorul subliniază ceea ce a spus în timpul audierii chiar reclamantul. Și anume că, „nu are cunoștință de situații concrete în care membrii BCL au fost intimidați de cineva anume, Torma sau altcineva, pentru a vota într-un anume fel, menționând însă că, în opinia lui au fost făcute presiuni față de acești membri ca să dea o decizie favorabilă lui Torma prin: claxoanele și larma produsă în fața sediului BCL în seara de 24.08.2020.”

Referitor la infracțiunea de falsificare a documentelor și evidențelor electorale, sesizarea e și mai stupidă. Procurorul arată din start că, pentru a sta în picioare o astfel de ipoteză, ar trebui acceptat că Adrian Torma și Toni Novăcescu au comis această infracțiune chiar în sala de judecată, în fața instanței! „Înscrisurile au fost luate în discuție în cadrul ședinței de judecată, în fața judecătorului, nefiind constatată o astfel de situație de fapt. (…) Instanța a constatat judecând cauza că lipsesc de pe documentele depuse în probațiune contrasemnăturile lui Adrian Torma și Toni Novăcescu, motiv pentru care cei doi, fiind prezenți în sala de judecată, au declarat că acceptă candidaturile respective și și le asumă în calitate de lideri ai filialelor PSD și Pro România, instanța considerând astfel procedura îndeplinită. (…) Or, față de această stare de fapt este evident că nu se poate lua în discuție săvârșirea acestei fapte penale de către cei doi.”.

De remarcat că nici instanța ierarhic superioară nu a sesizat vreo ilegalitate comisă de cei doi. „În fapt, chiar instanța a încuviințat inițial contrasemnarea pe originalul propunerii de candidatură din partea celor doi președinți de filială în ideea de asumare sub semnătură a voinței reale a acestora cu privire la candidaturile respective.”, mai subliniază procurorul de caz. În concluzie, pentru a fi cât se poate de clar cu ce au fost obligați procurorii să-și piardă vremea timp de trei ani, acuzațiile lui Iuliu Damian presupun că instanța de judecată însăși a instigat la comiterea infracțiunii de falsificare a documentelor și evidențelor electorale. „Astfel de considerații țin de domeniul ridicolului și nonsensului juridic.”, a conchis procurorul în Ordonanța de clasare dispusă pentru toate faptele incriminate.

În ciuda acestor evidențe, Autoritatea Electorală Permanentă a anulat candidatura lui Adrian Torma și a dispus reluarea alegerilor după ce social-democratul obținuse votul majorității cetățenilor din Moldova Nouă!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/