Abatoarele și centrele de tăiere sunt verificate! Ordonanțele militare impun noi condiții

Carnea comercializată în perioada Paștelui este atent monitorizată. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor inspectează abatoarele din Timiș, în timp ce polițiștii se asigură că sunt respectate normele legale cu privire la vânzarea și transportul cărnii.

Abatoarele din Timiș sunt monitorizate de echipele IPJ Timiș și ale Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Atât abatoarele autorizate, cele 23 de centre de tăiere a mieilor și iezilor, cât și piețele din județ vor fi verificate ca urmare a dispoziției prefectului Liliana Oneț. Până în 18 aprilie, sunt autorizate un abator cu capacitate mică și două abatoare pentru tăierea ovinelor și caprinelor. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș controlează unitățile permanent prin medicii veterinari angajați.

Prin derogările ANSVSA au fost autorizate condiționat 23 de centre de tăiere temporare a mieilor și iezilor. Veterinarii asigură, de asemenea, supravegherea și controlul oficial sanitar. DSVSA derulează acțiuni de control atât independent, cât și prin colaborare cu alte instituții din domeniu. Polițiștii din Timiș urmăresc respectarea prevederilor legale privind comercializarea mieilor. În agenda polițiștilor intră inclusiv transportul mieilor. Ordonanțele militare și situația epidemiologică impun o serie de măsuri prin care se interzice transportul carcaselor de miei în halele piețelor agroalimentare. Sacrificarea animalelor este permisă doar la cererea clienților, cu vânzare directă și individuală către consumatori. Depozitarea și comercializarea cărnii trebuie să se realizeze în spații adecvate, cu temperatura și igiena corespunzătoare. În timpul transportului, trebuie asigurată temperatura și starea refrigerată sau congelată a cărnii.