ABA Banat nu neagă o posibilă poluare pe râul Nera

Poluarea accidentală a râului Nera, în amonte de localitatea Socol, cu ape reziduale aduse de un canal de pe teritoriul Serbiei, posibil provenind din canalizarea orașului Biserica Albă, observată săptămâna trecută de GEC Nera, nu se dorește a fi ținută sub preș de către Administrația Bazinală de Apă Banat.

În data de 26 noiembrie, Grupul Ecologic de Colaborare Nera îi înștiința pe cei de la ABA Banat cu privire la mizeriile din localitatea vecinilor sârbi care ajung în râul Nera, președintele ONG-ului, ing. dr. Cornel Popovici Sturza, solicitând în acest sens prelevarea de probe pentru a confirma/infirma contaminarea apei.

La solicitarea GEC Nera, ABA Banat a informat, mai întâi, Ministerul Mediului și Pădurilor despre acest eveniment, pentru a solicita, pe cale oficială, informații de la partea sârbă privind situația enunțată (dacă localitatea sârbă are canalizare, stație de epurare, unde se deversează apele uzate etc).

Ulterior, specialiștii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin (Laboratorul de Calitate a Apei din Reșița) s-au întâlnit cu specialiștii sârbi din cadrul Apelor Vojevodina, care urmau să facă prelevările de apă obișnuite prevăzute de metodologia de prelevare în comun pentru apele de frontieră, în vederea stabilirii calității apei aflate în zona comună de interes, chiar în această perioadă. În aceste condiții nu a mai fost nevoie să fie cerută o întâlnire extraordinară cu reprezentanții sârbi din Comisia de Calitate a Apei, în vederea soluționării situației semnalate.

În jurul orei 11.00 au fost efectuate prelevările comune româno-sârbe în secțiunile Naidăș și Socol, de pe râul Nera, iar în acest moment, vă putem informa că, în urma obținerii rezultatelor de analiză fizico-chimice, în secțiunile menționate, starea calității apei din râul Nera este bună, fără a fi observat nici un impact de natură urbană. Prin urmare, rezervația naturală Balta Nera-Dunăre din Parcul Natural Porțile de Fier nu este în nici un pericol, se arată într-un comunicat emis de ABA Banat în ziua de 27 noiembrie.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Faptul că, în urma probelor prelevate, s-a constatat că nu există pericol de poluare pe Nera, acest lucru l-a nemulțumit pe ing. Popovici Sturza, întrucât, în cazul poluărilor accidentale a cursurilor de apă, care, în general, sunt de scurtă durată, prelevarea probelor de sedimente de pe fundul albiei râului au o mai mare greutate în constatarea poluării în detrimentul probelor de apă, iar faptul că ABA Banat s-a rezumat, pe data de 27 noiembrie, doar la probele de apă, acest lucru lasă impresia că ONG-ul a încercat să dezinformeze opinia publică, un lucru total greșit.

Contactat de redactorul expressdebanat.ro, ing. Ionel Vlaicu (director tehnic Resurse de apă și management în cadrul ABA Banat) a subliniat că nu neagă posibilitatea poluării sesizată de GEC Nera. Mai mult decât atât, Vlaicu a ținut să precizeze că nu caută să pună într-o lumină proastă ONG-ul condus de Popovici Sturza și dă asigurări că săptămâna viitoare vor fi prelevate și probe de sedimente pe fundul albiei râului Nera, asta pentru a clarifica problema posibilei poluări, dar și pentru a pune capăt situației tensionate care s-a creat în jurul acestui subiect.

 

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/