Tabăra este lumină și lumina este Dumnezeu! S-au închis porțile celei mai îndrăgite tabare, TDIS Moniom, Reșița, 2024!
27 iunie – 1 iulie 2024 a însemnat încă o filă de poveste pentru cei aproximativ 90 de tineri participanți în mult îndrăgita tabără din inima satului: Moniom, Reșița. 70 de copii, alături de 20 de voluntari, au gustat intens din cele 5 zile oferite în dar de comunitatea reșițeană, în cadrul proiectului TDISMoniom.
A fost de poveste! Inima satului (BISERICA) a pulsat de viață și ne-a dat (încă o dată) speranță, motivație și sens.
A fost anul în care Tabăra din Inima Satului de la Moniom s-a consolidat cu adevărat, a fost un an al surprizelor, un an destinat poate sufletelor celor mai mici, dornice de cunoaștere a unei alte lumi decât cea în care trăiesc zi de zi. Pentru că da, de mai bine de 6 ani, TDIS are grijă să ofere lumină, căldură și învățăminte tuturor celor care îndrăznesc să-i calce pragul. De ce spunem îndrăznesc? Prin simplu fapt că nu este deloc simplu să-L alegi pe Dumnezeu, să alegi credința și iubirea desăvârșită. Nu este deloc ușor să te desprinzi de lumea digitală și să descoperi o altă cale, un univers al îngerilor, al păstorului care are grijă de toate tinerele vlăstare și le îndrumă pașii spre cunoaștere și credință.
Păstorul, părintele Mihai Ciucur se face „vinovat” de toate aceste fapte și întâmplări, ajutat evident de soția acestuia Georgiana Ciucur, dar și de zecii de voluntari de la ATOR Banatul de Munte, care pentru ei vacanța de vară înseamnă TDIS, în 13 localități din Caraș-Severin.
Au crezut în acest concept, l-au zidit de la zero, iar acum culeg roadele: zeci de noi copilași, de la cele mai fragede vârste, până la anii adolescenței și-au îndreptat pașii către lumea minunată pe care TDIS le-o dezvăluie. Important de subliniat este faptul că fără ajutorul și implicarea deosebită a părinților, această tabără nu ar fi fost posibilă. Da, este o tabără pentru tineri, dar cumva atipică, un concept inedit în care părinții ocupă un loc de cinste prin implicarea activă în mai toate activitățile desfășurate pe parcursul programului educativ și cărora părintele Mihai le oferă recunoștință profundă, conștient fiind că doar cu ajutorul adulților se poate creiona un viitor strălucit copiilor noștri.
Cele 5 zile de tabără au însemnat, pe lângă emoțiile și prieteniile aferente, au mai însemnat socializare, educație și vindecare. Vindecare de introvertire, cauzate de anii de izolare, participare la activități recreative, menite să le dezvolte interesul pentru frumos, înțelegere, comunicare, pentru dezvăluirea problemelor și creionarea diverselor soluții ce vizează necazurile acestora. Despre asta este vorba cu adevărat în TDIS, iar de la un an la altul rezultatele sunt tot mai vizibile.
Proiectul, inițiat de preotul inspector Mihai Ciucur, cu ajutorul Departamentului de Tineret al Episcopiei Caransebeșului, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Caraș-Severin și cu sprijinul ATOR Banatul de Munte și al Centrului de Tineret Moniom, a reunit, în decursul acestor ani, a sute de tineri, în genul de tabără de tip școală de vară. Mai exact, copiii din respectiva comunitate au parte de un program de dimineața până seara, plin de activități, exact ca într-o tabără. Singura diferență este că dorm acasă, pentru că tabăra a venit la ei în comunitate.
Conceptul de tabere de educație pentru viață și dezvoltare personală este un concept inovativ, deoarece voluntarii se deplasează în comunitate și aceștia desfășoară activitățile cu copiii din tabăra respectivă. Tabăra începe la ora 9.00 dimineața și se termină la 10.00 seara. Prânzul și cina sunt servite în comun, prin efortul comunității, al școlilor, bisericilor, dar și al primăriilor implicate. Și în acest an, parteneri ai taberei de la Moniom au fost: DACUS Reșița, Maxagro, Spaleck, restaurant Aurora, Transport Urban Reșița și evident, Inspectoratul de Poliție Caraș Severin și ISU Semenic.
Tabăra din Inima satului schimbă inimi și spală lacrimi!
„Mașina de spălat” îi spun ultimei activități din tabără, pentru că atunci este momentul poate cel mai emoționat, când copiii de la 5-7 ani plâng pentru că după 5 zile de tabără la el acasă se termină, până la adolescenții de 18 ani, care cumva le-au văzut și le-au făcut pe toate, păreau insensibili, păreau pierduți. Până la urmă, impactul major, dincolo de imagine, dincolo de amploare, este acela că s-au schimbat inimile unor copii, ale unor părinți și ale unor comunități. Acesta este marele câștig, se schimbă inimi.
Și pentru că orice lucru bine făcut place lui Dumnezeu, era imposibil ca TDIS să nu rămână fără ecou și să nu depășească granițele hotarului. Prin urmare, din acest an TDIS se extinde și în județele din Oltenia, urmând ca, încet, încet să cuprindă întreaga țară.
Șoferii care circulă pe Clisura Dunării ar trebui să fie în siguranță. Lucrările de consolidare a versantului și de protecție se apropie de 90%. Vor fi gata la început...
Profesor din Lugoj, acuzat de comportament neadecvat. Poliția face anchetă
Informare privind depunerea solicitarii de emitere a Avizului de Gospodărire a Apelor
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281