Platforma ROVACCINARE permite, începând de luni seară, programarea celor care doresc să se vaccineze cu doza a III-a de vaccin anti-COVID, iar programările se pot face pentru administrarea dozei de rapel (booster) cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna, în centrele de vaccinare care administrează aceste două tipuri de vaccin.
Administrarea vaccinului cu doza a III-a a început marți, 28 septembrie, informează Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID – 19 (CNCAVC).
Astfel, toate persoanele vaccinate împotriva COVID-19 cu două doze și pentru care au trecut 180 de zile de la schemă completă se pot programa în platforma https://programare.vaccinare-covid.gov.ro pentru administrarea dozei de rapel (booster).
Se consideră două doze, atât pentru persoanele care au făcut doza I și doza a II-a cu unul dintre vaccinurile Pfizer, Moderna sau Astra Zeneca, cât și pentru persoanele care au făcut doza I cu unul dintre cele trei vaccinuri, iar doza a II-a, în funcție de recomandările medicale, cu un alt tip de vaccin dintre cele menționate.
În acest moment, persoanele vaccinate cu Johnson &Johnson nu sunt eligibile pentru administrarea dozei de rapel (booster), se mai comunică în documentul remis de reprezentanții CNCAVC.
De asemenea, CNCAVC menționează că doza a III-a este ferm recomandată:
– persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
– persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ. Accesul la vaccinare este permis și altor categorii, care au cel puțin șase luni de la administrarea dozei a II-a de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.
De reținut și că doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza a III-a cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer & BioNTech sau Spikevax (Moderna).
În Caraș-Severin, persoanele care doresc să se vaccineze cu cea de-a III-a doză o pot face în oricare din următoarele centre de vaccinare care funcționează în județ: Mai exact, este vorba despre: Reșița (Centrul Militar Județean, Sala de sport a Liceului de Arte „Sabin Păuța”), Caransebeș (Spitalul Municipal, Sala de sport „Valeria Borza” a Școlii Gimnaziale Nr. 8), Bocșa (Clădire administrativă), Oravița (Spitalul Orășenesc), Anina (Centrul de Afaceri), Herculane (Cămin Cultural din Pecinișca), Oțelu Roșu (Casa de Cultură), Moldova Nouă (Spital Orășenesc), Slatina Timiș (centrul de permanență), Soceni (centrul de permanență) și Bozovici (ambulatoriu integrat).