Toți cei trei polițiști acuzați de procurorii de la Combaterea Crimei Organizate că i-au acoperit pe indivizii care au organizat un omor cu premeditare au ieșit din arest!
După ce judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Caraș-Severin a admis propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT doar în cazul polițistului Gabriel Belu, în timp ce pe colegii săi Remus Andrei Rîciu și Nicolae Roiban i-a plasat sub control judiciar, Curtea de Apel Timișoara a dispus ca și primul dintre oamenii legii să fie urmărit penal fără cătușe pe mâini. Belu a părăsit deja arestul, în următoarele 60 de zile fiind obligat și el să respecte rigorile controlului judiciar. Asta, în ciuda faptului că procurorii DIICOT insistaseră pentru arestarea preventivă a tuturor celor trei polițiști inculpați.
Și asta pentru că, a subliniat reprezentantul Ministerului Public, culpa invocată de inculpați e exclusă. Polițiștii ar fi mințit, ar fi consemnat lucruri neadevărate în raportul întocmit cu privire la cele întâmplate în noaptea de 22/23 ianuarie 2022, când Puiu Holic, un cetățean de 55 de ani din Moldova Nouă, a fost bătut cu bestialitate de 3 indivizi, sechestrat, băgat cu capul în apele înghețate ale Dunării cu scopul de a fi înecat și ulterior abandonat lângă tomberoanele de la piața de animale, cu piciorul rupt și la un pas de hipotermie. Iar prin modul în care polițiștii au instrumentat cazul nu ar fi făcut altceva decât să-i scape într-un final de răspundere în fața legii pentru infracțiunile de tentativă de omor și lipsire de libertate pe cei trei făptuitori, care astăzi sunt plecați din țară.
Procurorul de caz a reținut că agresorii, trei la număr, au organizat un omor cu premeditare, iar forțele de ordine chemate în sprijinul persoanei vătămate în loc să desfășoare activități de tragere la răspundere penală, au întocmit acte care acoperă infracțiunile deosebit de grave comise de făptuitori. Belu, Rîciu și Roiban au creat posibilitatea ca agresorii lui Puiu Holic să nu fie trași la răspundere niciodată, au îngreunat ancheta penală prin neconservarea mijloacelor de probă specifice unor infracțiuni flagrante deși aveau elemente indubitabile cu privire la comiterea unor fapte de o violență inimaginabilă, o persoană în vârstă fiind chinuită fără vreun motiv întemeiat.
Cu toate că echipamentul BodyCam din dotarea polițiștilor a înregistrat tot, atrage atenția procurorul DIICOT, Belu și Rîciu „au întocmit raportul de consemnare a evenimentului prezentând o stare de fapt nereală”. Concret, „au omis actele grave de violență, au descris în mod eronat o faptă de loviri și alte violențe, faptă ce se cercetează la plângerea prealabilă a părții vătămate.” Mai mult decât atât, au încercat să creeze ideea unui conflict spontan pe fondul consumului de alcool. Au cosemnat că l-au găsit în urma apelului 112 pe Puiu Holic în stare avansată de ebrietate și că acesta le-ar fi povestit că a consumat băuturi alcoolice în fața casei împreună cu agresorii, precum și că în urma unor discuții contradictorii respectivii ar fi început să-l lovească, pentru ca la un moment dat agresorii să plece. „Deși au perceput starea de fapt reală, au omis cu bună știință atât actul de răpire, cât și tentativa de omor.”, a concluzionat DIICOT.
Belu este cel care a condus echipa de intervenție. A motivat în instanță că e polițist cu experiență, în cei 18 ani având o activitate exemplară. A arătat că i-a salvat viața victimei transportând-o la spital și a cerut clemență. Rîciu a avut o atitudine sinceră în fața anchetatorilor și a pretins că un polițist tânăr, lipsit de experiență, dar și că s-a bazat pe cele consemnate de șeful de patrulă în procesul-verbal, că la întocmirea lui n-a fost de față, fiind la o altă intervenție, și că l-a semnat fără să-l citească. „A fost o greșeală!”, s-a scuzat omul legii. Roiban e dispecer și la rândul său s-a apărat spunând că a acționat așa cum a fost îndrumat de Belu.
Cazul cutremurător, șocant, de la Moldova Nouă e departe de a fi închis. Mai ales că agresorii lui Puiu Holic sunt deocamdată departe!