Ziua Mondială a Sănătății Mintale | Screening gratuit în Ambulatoriul Spitalului Județean Timișoara

spitalul judetean
untitled design set 970x90 px

Cabinetele de psihiatrie din Ambulatoriul Spitalului Județean din Timișoara desfășoară până miercuri inclusiv, între orele 8 și 17, o acțiune de screening pentru identificarea, în stadiu precoce, a depresiei, anxietății și a altor tulburări mintale. Acțiunea are loc cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății Mintale sărbătorită anual în 10 octombrie.

Perioada post-pandemică, dar și instabilitatea generată de războiul de la granițele României creează din ce în ce mai multă confuzie în rândul oamenilor, mai cu seamă a celor care au o stare de sănătate generală vulnerabilă.

„În acest an, Ziua Mondială a Sănătății Mintale are un slogan diferit de alți ani: «Să facem împreună, din sănătatea mintală și starea de bine, pentru toți, o prioritate globală». De ce acum? Venim după pandemie, după un șir întreg de crize, suntem post-pandemic altfel decât am fost, se creează o nouă normalitate pentru noi toți, avem un război în proximitate, avem o provocare legată de instabilitatea financiară a noastră, a tuturor. Și asta creează foarte multă confuzie, temeri, îngrijorări, creează depresie. Suntem condiționați să căutăm stabilitate, siguranță și confort. Toate aceste repere pe care le-am avut au fost extrem de perturbate. Și atunci, în funcție de factorii de reziliență pe care îi are fiecare dintre noi, ne adaptăm sau nu. Unii, cu vulnerabilități genetice, cu vulnerabilități de viață, cu traume sunt mult mai sensibili la acest climat de instabilitate și de insecuritate în care se află.”, a declarat Simona Tămășan, medic primar psihiatru.

De aceea este important, spun medicii, să cerem ajutor atunci când ne simțim confuzi sau pur și simplu nu știu încotro să mergem. Depresia și anxietatea apar cu precădere la oameni care au și alte suferințe somatice – cardiovasculare, neurologice, diabet -, așa că demersul de screening demarat de Ziua Mondială a Sănătății Mintale a fost gândit pentru pacienții care ajung în unitatea medicală și pentru alte servicii medicale.

„(…) Foarte des, omul nu recunoaște nici măcar față de el (…) suferința emoțională prin care trece, insecuritatea pe care o trăiește. Consideră că tulburările de somn, de exemplu, sau derapajul către alcoolism sau substanțe psihoactive fac parte dintr-un proces relativ normal sau cultural acceptat de adaptare. Eu am observat că a crescut adresabilitatea și în spectrul anxietății, și în spectrul depresiei, dar și în tulburările neurocognitive majore și pentru că sunt foarte mulți oameni care au acum modificări legate direct de trecerea prin infecția Covid. Este un lucru despre care noi vorbim foarte puțin la noi, dar patologia long Covid, afectarea psihiatrică din sindromul long Covid este din ce în ce mai des întâlnită în structurile noastre de sănătate.”, a mai explicat medicul Simona Tămășan. 

publicitate ziar expresb 1000x100

ziua mondiala a sanatatii mintale

În cabinetele din Ambulatoriul Spitalului Județean, pentru persoanele identificate cu risc de a dezvolta o tulburare psihică, medicii vor face evaluări complexe, inclusiv cu recomandări de tratament.

Demersul de screening a fost inițiat de Asociația Psihiatrică ȘANSE din Timișoara și de Asociația Psihiatrică Mircea Lăzărescu din Timișoara, care includ întreaga lume psihiatrică din zona Banatului. Spitalul Județean din Timișoara are două clinici de psihiatrie – Centrul de Sănătate Mintală și Compartimentul psihiatrie de legătură – care se adresează îngrijirii sănătății mintale a pacienților internați în unitatea medicală, plus cabinetele din Ambulatoriul integrat

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/