5,8 milioane de euro pentru Politehnica: două clădiri noi pentru Facultatea de Chimie Industrială și Inginerie a Mediului!

Universitatea Politehnica din Timișoara, mai precis Facultatea de Chimie Industrială și Inginerie a Mediului, va avea două două corpuri noi pe Bulevardul Vasile Pârvan. Investiția va fi una de 5,8 milioane de euro, cu finanțare prin Programul Operațional Regio, coordonat de Agenția pentru Dezvoltară Regională Vest. Clădirile ar trebui să fie gata până în anul 2021.


Cele două corpuri noi vor fi construite în zona din imediata apropiere a pasajului Michelangelo, lângă corpul deja existent al aceleiași facultăți, dar în vecinătatea Bisericii Studenților de lângă Colegiul de Artă „Ion Vidu”. La clădirea existentă, cu patru etaje, se va lucru la eficientizarea energetică și se va înlocui mobilierul. În ceea ce privește noile construcții, Corpul A va fi o clădire cu un singur nivel, iar Corpul B va fi în regim S+P+3E. Cele două corpuri vor avea laboratoare, săli de curs și birouri. Durata de implementare a proiectului este de 34 de luni.

Directorul ADR Vest, Sorin Maxim, a punctat că noile edificii vor înfrumuseța Bulevardul Vasile Pârvan, cel de-a lungul căruia se desfășoară clădirile Universității Politehnice și de Vest, plus bibliotecile aferente. „E ușor de remarcat că Bulevardul Vasile Pârvan se transformă. Ușor, ușor se simte modernizarea orașului din punct de vedere arhitectural. Este o clădirea foarte modernă care închide latura perimetrului educațional al acestui bulevard”, a punctat Maxim.

UPT va muta Arhitectura în clădirea de pe Strada Carol Telbisz

Rectorul Viorel Șerban a precizat că în noile corpuri se vor transfera studenții și profesorii care își desfășoară activitatea în clădirea de pe Strada Carol Telbisz, de pe lângă Parcul Civic. Practic, toată activitatea facultății va fi mutată pe Bulevardul Vasile Pârvan, iar pe Carol Telbisz, în cea mai veche clădire a UPT, se va muta Facultatea de Arhitectură. „Este acea clădirea în care au intrat primii studenți din 1920, probabil la data de 15 noiembrie. În clădire a funcționat și o Școală de Băieți și Liceul Comercial. Construcția monumentală de acolo va fi destinată Facultății de Arhitectură și unui muzeu care să aducă la lumină tot ce a reprezentat Politehnica pentru Timișoara și mediul educațional românesc”, a spus rectorul Viorel Șerban, cu referire la viitorul centenar al UPT.

Chiar dacă Timișoara nu mai are o industrie chimică ca pe vremuri, reprezentanții facultății spun că în primele șase luni de la absolvire, 90% dintre studenți se angajează în domeniu. În noile corpuri, dotarea se va face cu mobilierul și aparatura deja existentă a Facultății de Chimie. „Prin proiect nu ne propunem achiziționarea de aparatură pentru cercetare. Este vorba doar de infrastructura de laborator. Vom folosi aparatura achiziționată prin eforturile proprii ale UPT prin proiectele anterioare”, a spus prorectorul UPT, Cornel Davidescu.

În prezent, Facultatea de Chimie a UPT are 650 de studenți pe specializările de Chimie Industrială, Ingineria Mediului și Chimia Produselor Alimentare, la ciclul de licență, masterat și doctorat.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/