Romeo Dunca s-a grăbit să anunțe că, în decembrie 2023, tot județul Caraș-Severin va fi racordat la rețele moderne de apă și canalizare. Ion Chisăliță, primarul orașului Moldova Nouă, i-a expus o altă realitate!
Mult prea entuziast din fire, președintele Consiliului Județean a promis că în mai puțin de doi ani problema alimentării cu apă și a canalizării va fi rezolvată în tot județul Caraș-Severin. Primarul Chisăliță l-a contrazis, explicând că mai sunt zone cu probleme. Pentru ca, cel puțin deocamdată, nu s-a găsit soluție. „Eu vreau să-l contrazic pe domnul președinte. Nu cred că vom rezolva sută la sută problema cu apa și canalul prin acest POIM (n.r. – Programul Operațional de Infrastructură Mare). Sunt destule probleme nerezolvate. Pe raza localității Moldova Nouă avem două zone periurbane. Moldovița nu are nici apă, nici canal. Măcești nu are canal, deși apa a fost introdusă acum câțiva ani! Nu am găsit soluția într-un an, deși mandatul trecut am lăsat studiul de fezabilitate. POIM nu a permis să introducem zonele periurbane și nu găsim soluții la ora actuală. Cele două zone periurbane nu sunt nici comune, nici sate. Fac parte din oraș, dar nu nici la oraș nu putem obține bani pentru că nu sunt în zonele cu aglomerări peste 2.000 de oameni. Aproape 7 la sută din populația orașului astăzi nu are apă și canal! Așa că, Acvabanat și Aqucaraș, împreună cu primăriile, trebuie să găsim și alte soluții. Lăsați singuri, noi, primăriile, nu avem soluții. Mai avem o singură șansă, să vedem dacă cei de la POS Mediu se încumetă să finanțeze asemenea lucrări.”, a prezentat Chisăliță situația.
Și acestea nu sunt singurele probleme de la malul Dunării cu apa și canalizarea. Pompele de refulare sunt total ineficiente, astfel că, 56 de blocuri nu sunt racordate la canalizarea nouă. „Asta înseamnă 80 la sută din oraș! Toată mizeria orașului se depune la subsolul blocului. Și apa și mizeria! Am început să asanăm aceste subsoluri. O scară are vreo 300 de metri cubi. Jumătate apă, jumătate mizerie. Așadar, confortul populație e undeva jos, jos. Indiferent ce faci în oraș legat de igienizare, de dezinsecție, e ineficient. Sunt probleme. Lucrările pentru asanarea blocurilor nu le finalizăm în trei ani!”, a mai pus în vedere primarul de la Moldova Nouă conducerii Aquacaraș.
Gheorhe Filipescu, directorul societății de apă și canal, a dat asigurări că eforturile se vor intensifica pentru rezolvarea problemelor de la blocuri. Cât despre Moldovița și Măcești, apa și canalizarea de aici și-ar putea găsi rezolvarea în Planul Național de Redresare și Reziliență. Documentele sunt deja în lucru!