Bucătăria este o încăpere importantă în orice casă, iar alegerea mobilei de bucătărie poate face diferența între un spațiu primitor și plăcut sau unul impersonal și neutru.
Fie că îți place sau nu să gătești, este important să acorzi o atenție deosebită alegerii mobilierului de bucătărie deoarece îți petreci destul de mult timp în această cameră, chiar dacă vorbim despre servitul cafelei, al mesei sau despre acțiunea de a găti.
În rândurile următoare, te ajutăm cu cele mai potrivite cinci sfaturi pentru alegerea mobilei de bucătărie cu ajutorul căreia vei transforma spațiul într-unul în care să te simți bine.
Un stil care ți se potrivește
Unul dintre cele mai importante criterii de care este important să ții cont în alegerea mobilei de bucătărie este să stabilești care stil ți se potrivește. Îl vei alege, desigur, în funcție de stilul de designul interior pe care l-ai setat pentru decorarea celorlalte camere din casa ta. Spre exemplu, dacă ai ales să cumperi mobilier în stilul clasic, retro, minimalist sau high tech pentru toate încăperile din care este formată casa ta, la fel vei face și în alegerea mobilei pentru bucătărie. Este important să existe armonie și unitate, așa că știi ce ai de făcut: concentrează-te pe alegerea unui mobilier care să se încadreze în acest prim criteriu.
Optimizarea spațiului
Bineînțeles că și criteriul spațiu trebuie avut în vedere atunci când vine vorba despre alege mobilierul de bucătărie. Măsoară spațiul destinat pentru această cameră și alege piese de mobilier care să se încadreze perfect în acesta. Fiecare centimetru contează, așa că te sfătuim să acorzi timp suficient acestui proces pentru a te asigura că vei comanda piese de mobilier care să se plieze perfect pe spațiul de care dispui. Un truc util de care te poți folosi în acest sens este alegerea a cât mai multe pieselor de mobilier suspendate pentru a salva cât mai mult spațiu.
Materialele contează
Mobila de bucătărie este utilizată aproape zilnic și, mai mult de atât, este supusă atât umidității, cât și căldurii. Din aceste motive, este mult mai predispus la degradare, așa că dacă îți dorești ca mobila de bucătărie să fie cât mai rezistentă îți recomandăm să alegi materiale calitative, pe care să nu fie nevoie să le schimbi prea curând. Câteva exemple, în acest sens, sunt lemnul masiv și furnirul. Furnirul este mai accesibil din punct de vedere al prețului și poate fi aplicat pe lemnul natural sau pe plăcile din MDF. Lemnul, în schimb, este varianta cea mai rafinată și cea mai elegantă, dar și cea mai costisitoare.
Variantele alternative pentru prețuri mai mici sunt PAL-ul și MDF-ul, care sunt disponibile în diverse nuanțe și texturi și care sunt destul de rezistente în timp, însă nu la fel de mult ca celelalte două materiale prezentate mai sus.
Așadar, în funcție de bugetul și de obiectivele tale, alege materialele cele mai potrivite.
Modelul, în funcție de spațiu
Din fericire, există o varietate de modele de mobilă de bucătărie disponibile în acest moment pe piață, așa că ai de unde alege. Important aici este spațiul de care dispui. Astfel, după ce ai stabilit stilul de design interior în care se încadrează mobila de bucătărie, după ce ai măsurat spațiul și ai hotărât ce fel de material vei folosi pentru mobila de bucătărie, este momentul să te decizi și asupra modelului. În cazul în care dispui de un spațiu mic, poți să te îndrepți către mobilă pe colț și către un colțar de bucătărie, în detrimentul scaunelor care îți ocupă mai mult loc. Iar dacă spațiul nu este o problemă pentru tine, atunci nu ai niciun fel de limitare și poți alege orice fel de model îți place.
Bugetul
Și nu în ultimul rând, ține cont de bugetul de care dispui. Încearcă totuși să nu faci rabat de la calitate și să alegi o variantă care să te mulțumească pe termen lung.
Succes!