Cea de-a VIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „Traian Vuia” Timişoara a reunit 365 de invenţii din 22 de domenii, între care energia mediului, mecanică, electricitate, agricultură, medicină sau alimentaţie. Invențiile și proiectele de cercetare au provenit din șapte țări – Republica Moldova, China, Serbia, Ungaria, Muntenegru, Siria și România.
Anul acesta, la Salonul Internațional de Invenții și Inovații „Traian Vuia” Timișoara au participat 15 universități, 20 de institute de cercetare, două SRL-uri, 6 persoane fizice și 3 asociații.
Societatea Inventatorilor din Banat a oferit diplome și medalii care simbolizează bronzul, argintul și aurul.
„Au fost oferite 8 premii de excelență unor personalități cu merite deosebite în cercetare, dar și în promovarea inventicii. Au fost oferite 36 de premii speciale pentru invenții speciale. Marele premiu a fost câștigat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – autori: Pîslă Doina, Bîrlescu Iosif, Vaida Călin, Gherman Bogdan, Tucan Paul, Carbone Giuseppe, Plitea Nicolae – pentru invenția «Robot paralel pentru recuperarea mobilității membrului inferior». Partajarea proiectelor de inventică s-a realizat după următoarele criterii: noutate, aplicații, avantaje, preț, impact social, economic și mediu, de către o comisie de jurizare formată din specialiști.”, a declarat organizatorul evenimentului, Remi Rădulescu, preşedintele Societăţii Inventatorilor din Banat.
De la fondarea Societății Inventatorilor din Banat, în 2015, la Timișoara, oraș al premierelor, au venit peste 2.000 de inventatori din 10 țări, cercetători și academicieni.
„(…) Anul acesta am pus în funcțiune expoziția culturii bănățene, în care amintim de peste 200 de oameni de cultură din Banat, care s-au așezat în Banat, care au evoluat aici. Este suficient să amintim de Corneliu Murgu, Corneliu Baba, iluștrii bănățeni Traian Grozăvescu, Iosif Constantin Drăgan, Phoenix, Herta Muller ș.a. Cu asta noi ne mândrim și vrem să înnobilăm proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Noi, inventatorii nu investim bani în consumisme, noi investim bani în idei care dăinuie peste veacuri, în muzee care dăinuie peste generații și astea pot fi văzute, palpabile în orice moment. Sunt banii noștri, nu am primit de niciunde niciun ban, n-am primit salarii, dar asta este o altă poveste.”, a mai spus Remi Rădulescu.
Salonul Internaţional de Invenţii şi Inovaţii „Traian Vuia” s-a desfăşurat în perioada 8 – 10 octombrie, la Casa Tineretului din Timişoara.