31 de ani de la Revoluția din 1989! Caransebeșul, Oraș Martir prin jertfă și curaj

Municipiul Caransebeș, oraș martir, al treilea oraș declarat liber de comunism, după Revoluția din Decembrie 89 a marcat momentul comemorării eroilor săi într-un cadru festiv organizat în sala Primăriei.

Începând de la Timișoara în urmă cu 31 de ani și până acum cei care au înfăptuit Revoluția luptă pentru liberate, pentru democrație, pentru drepturi fundamentale și statul de drept în România, acesta este și statutul Frontului Democratic de la Timișoara ai cărui reprezentanți au fost prezenți la Caransebeș.

Noi știm cu toții că orașul Caransebeș este al doilea oraș declarat liber și după aceea a fost Lugojul, dar în istorie după Timișoara, se scrie că, totuși Lugojul este al doilea oraș declarat liber de comunism. Acestea sunt primele orașe care au rezonat cu noi și s-au jertfit pentru liberate. Vă mulțumesc că nu ați abandonat cauza care a general scânteia, scânteia care a produs vâlvătaia focului ce trebuia să ardă dictatura comunistă și nomenclatura ei”, a menționat Dumitru Curiban, vicepreședinte  Asociația 21 Decembrie 1989 din Timișoara.

Aurel Păsat, acum consilier local este unul dintre revoluționarii din Caransebeș, care, la doar 19 ani a avut curajul să înfrunte teroarea comunistă și să se ridice împotriva ei:

În acele vremuri tulburi am avut șansa să fiu executat foarte repede, dar îi mulțumesc lui Dumnezeu că astăzi sunt aici și pot să vă vorbesc. Mulțumesc camarazilor de la Timișoara și i-aș ruga să facă cunoscut numele orașului Caransebeș și să pună într-o normalitate faptele petrecute pentru că din registrele securității nu întâmplător Caransebeșul este al doilea oraș eliberat de sub comunism și pentru faptele pe care eu, Aurel Păsat și Pompiliu Mateescu le-au făcut atunci, în decembrie 89”, a menționat Aurel Păsat, membru în Asociația Revoluționarilor din Caransebeș și consilier local al Municipiului Caransebeș.

Amfitrionul acestei manifestări, care s-a concluzionat cu depuneri de coroane de flori la monumentul dedicat Revoluției din fața Primăriei și la cel din fața Cercului Militar fosta Miliție, a fost Dan Avram președintele Asociației Revoluționarilor care a menționat că cei care au fost înainte de 21 decembrie 1989 și după 21 în Caransebeș își aduc cu emoție aminte de acele momente și ce au reprezentat acele zile.

Nu putem uita jertfa celor care au murit, nu putem uita ce s-a întâmplat aici la Primărie, ce s-a întâmplat la fostul sediu al Miliției ce s-a întâmplat în oraș în acele zile și faptul că noi Caransebeșul am fost alături de Timișoara, iar după lungi străduințe am ajuns și oraș Martir de care puțină lume știe, nu conferă nici drepturi salariale, nici privilegii, însă suntem în primele trei orașe ale României care și-au dat jertfa, prin vieți omenești, prin curaj, prin voință pentru înlăturarea unui regim totalitar opresiv, care ne-a ținut 50 de ani în bezna istoriei”, a declarat Dan Avram.

Din partea Primăriei municipiului Caransebeș a fost prezent city managerul Florin Bogdea.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/