Caraș-Severin are lipici la atragerea de investiții cu ajutorul primarilor care au înțeles importanța banilor europeni! Reprezentantul județului pe listele electorale pentru Parlamentul European, Daniel Surdu, trece în revistă principalele investiții din zonă, unde se distinge tramvaiul de la Reșița.
Din poziția de secretar de stat, Daniel Surdu a luat la rând fiecare program din cadrul Ministerului Dezvoltării pentru a vedea clar cât și cum merge spre Caraș-Severin. Programul Național de Dezvoltare Locală, Anghel Saligny, PNRR și Programul Transnațional Dunărea, inclusiv pe ANL și cu obiectivele care au fost acceptate pe CNI au cumulat 3 miliarde de lei în investiții.
„Am făcut o statistică undeva în luna aprilie pe tot ce se implementează în județul Caraș-Severin din 2021, de când sunt eu secretar de stat din septembrie și până în prezent pe toate programele. Erau undeva aproximativ 3 miliarde de lei care au fost plătiți județului Caraș-Severin din septembrie 2021 până în aprilie 2024. Cred că județul Caraș-Severin are lipici la bani și pentru că are primari care au înțeles cu ce se mănâncă fondurile europene. Ioan Popa e campion, îl laudă primarii sau președinți de consilii județene gen Bolojan. Eu știu cum se mișcă domnul Bolojan la Oradea și ce anvergură are în proiecte și programe, dar Nelu Popa s-a mișcat extraordinar de bine pe planul de mobilitate urbană”, spune candidatul Alianței PSD-PNL la alegerile europarlamentare.
Daniel Surdu a povestit cum singurul proiect de reintroducere al tramvaiului din România a trecut printr-un moment de cumpănă din traseul birocratic care putea să lase o gaură imensă în visteria orașului.
„Partea cu tramvaiul care este atât de comentată, să nu ne spunem controversată, dar să nu uităm că el a fost acceptat inclusiv de consilieri locali care atunci erau în opoziție și aveau un cuvânt de spus. Este un proiect care e început mai demult ca și concept. Și eu, sincer să spun din postura de secretar de stat, am încercat să ajut cât mai mult să putem face finanțarea cât mai repede pentru că Programul Operațional Regional, care era implementat înainte prin Ministerul Dezvoltării, a fost mutat la MIPE și împreună cu toți angajații și registrele. A fost la un moment dat îngreunat pentru că pentru a actualiza prețurile la valoarea actuală. Reșița a fost puțin vitregită anul trecut, putând chiar să piardă această finanțare. Nelu a fost foarte implicat. Am făcut celule de criză la București. Am încercat să deslușim lucrurile unde sunt problemele ce anume trebuie completat pentru că dacă nu se făcea plata până la 31 decembrie, Reșița putea pierde aproximativ 5 milioane de euro pe sume neeligibile”, a declarat Daniel Surdu.