3 mai, Ziua Mondială a Astmului. Semnalul de alarmă tras de medicii de la „Victor Babeș”

astm

Peste 1 milion de persoane din România suferă de o formă de astm, arată statisticile. De Ziua Mondială a Astmului, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” trag un semnal de alarmă cu privire la crearea unui cadru necesar îmbunătățirii tratamentului administrat bolnavilor de astm, dar și a îngrijirii medicale a acestora.

La nivel mondial, numărul bolnavilor de astm se apropie de 400 de milioane. În România, statisticile medicale arată că peste 1 milion de persoane suferă de o formă de astm. Însă specialiștii spun că boala este subdiagnosticată. De aceea, potrivit raportărilor SRP, prevalența astmului este în țară de sub 3 persoane la 100.000 de locuitori, în timp ce în țările nordice aceasta depășește uneori chiar și 9 cazuri la 100.000 de locuitori. Potrivit reprezentanților Societății Române de Pneumologie, costul total al tratamentului astmului, în Europa, este estimat la 20 de milioane de euro anual.

3 mai este Ziua Mondială a Astmului, iar tema din acest an este „Eliminarea decalajelor în tratarea astmului”.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

„Din păcate, vorbim de un număr mare de persoane. Atât copiii, cât și adulții suferă de o boală care, deși în extrem de puține cazuri poate deveni mortală, necesită un tratament de lungă durată. De aceea, de Ziua Mondială a Astmului, trebuie să tragem un semnal de alarmă care are ca scop crearea unui cadru necesar îmbunătățirii tratamentului administrat bolnavilor de astm, dar și a îngrijirii medicale a acestora. Din păcate, în România, dar și în alte țări mai puțin dezvoltate, vorbim de o subdiagnosticare a astmului. Iar atunci când boala ajunge la un nivel în care este necesar un tratament continuu, costurile medicale, cele economice și sociale devin foarte ridicate. De aceea este necesar să luăm măsuri din timp prin elaborarea unor programe naționale de depistare timpurie a astmului.”, a spus Cristian Oancea, managerul Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Chiar dacă astmul nu poate fi vindecat, boala poate fi controlată, iar administrarea unui tratament poate reduce și chiar preveni crizele. Pe lângă constanța tratamentului, este necesară și o comunicare continuă între medic și pacient.

„Noi, la Spitalul Victor Babeș, am realizat o platformă în care pot fi găsite exemple și explicații despre cum trebuie folosit un inhalator, cum se dozează medicația potrivită și, mai ales, ce exerciții de respirație trebuie făcute de către bolnavii cu astm. De asemenea, în cadrul spitalului funcționează și un cabinet de alergologie, asta cu atât mai mult cu cât în cazul copiilor, peste 80%, iar în cazul adulților – peste 50% dintre cazurile de astm sunt provocate de alergii.”, a mai spus Cristian Oancea.

Ziua Mondială a astmului a fost marcată pentru prima dată în 1998. De atunci, în fiecare an, în prima marți a lunii mai, medicii penumologi din întreaga lume organizează dezbateri și conferințe în cadrul cărora încearcă să găsească soluții pentru a lupta mai eficient împotriva acestei boli.

banner 970 x 250