22 decembrie 1989: ziua în care a căzut comunismul. „Acel 1990 condus de Iliescu ne-a tras înapoi țara zeci de ani”

memorial 6
Cuib de vise 1000x100

E ziua în care, în urmă cu 33 de ani, regimul Nicolae Ceaușescu a fost înlăturat în România. Conducerea țării era preluată de Frontul Salvării Naționale, printre inițiatori aflându-se Ion Iliescu. Memorialul Revoluției din Timișoara găzduiește un amplu spațiu dedicat evenimentelor care au urmat după acel moment. 

În dimineața zilei de 22 decembrie 1989, zeci de mii de muncitori din București se îndreptau spre sediul Comitetului Central al PCR și Piața Universității, locul în care în 21 decembrie se trăgea în manifestanți. Nicolae Ceaușescu anunțase că a preluat conducerea armatei și a instituit starea de necesitate în întreaga țară. Manifestanții au ocupat piața din fața CC, au forțat ușile clădirii și au escaladat balconul.

A urmat refugierea cuplului de dictatori pe acoperișul clădirii, de unde au fugit cu elicopterul. Elena și Nicolae Ceaușescu au fost apoi reținuți și judecați mai apoi într-un proces formal. Au fost executați chiar în ziua de Crăciun.

În spațiile expoziționale de la Memorialul Revoluției sunt imagini și mărturii cu toate aceste momente.

memorial 3

STPT job 1000x200

„La noi, în Timișoara, Revoluția a continuat și în 1990. În 15-16 decembrie am început prin a striga «Jos comunismul!», puterea a fost preluată de eșalonul doi din Partidul Comunist. Noi, timișorenii, am  sesizat acest lucru și atunci Revoluția a continuat. Timișoara a avut numeroase manifestări, proteste, greve și au culminat toate cu Proclamația de la Timișoara din 11 martie 1990, în care, prin Punctul 8 am cerut clar ca nicio persoană care a deținut o funcție în timpul comunismului să nu mai poată obțină funcții după 89. Din păcate, nici până acum nu a fost pus în practică. Dacă vocea Timișoarei era atunci ascultată, România era altundeva astăzi. Au fost în grevă timișorenii pentru mult timp. În mai 1990 au avut loc primele alegeri libere, «Duminica orbului» – pentru că manipularea a fost mare de la București și s-a votat masiv pentru FSN-ul lui Iliescu. Cam asta a fost, din păcate, apoi au venit mineriadele, «eliberarea» Pieții Universității de golani, pogromul asupra partidelor istorice și ne-a tras înapoi țara zeci de ani acel 1990 condus de Iliescu.”, a povestit Gino Rado, președintele Memorialului Revoluției din Timișoara.

La Revoluţia din 1989, potrivit statisticilor oficiale, 1.142 de persoane şi-au pierdut viaţa, 3.138 au fost rănite, iar 760 au fost reţinute.

memorial 4

„(…) Deși numărul dosarelor este unul impresionant, dreptatea este departe de a fi realizată. Cea mai mare parte din puținii condamnați pentru crimele săvârșite până în 22 decembrie 1989 au fost grațiați la scurt timp. O altă parte din cei care au comandat represiunea, nu au ajuns niciodată în instanță, fiind chiar promovați și înaintați în grade de noua putere. Anchetarea evenimentelor de după 22 decembrie 1989 este tergiversată, până la acest moment nefiind condamnat nici unul dintre cei care au preluat puterea după fuga lui Nicolae Ceaușescu.”, este una din concluziile trase de cei de la Memorialul Revoluției din Timișoara.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/