Peste 15.000 de companii noi cu activităţi în agricultură, silvicultură şi pescuit au fost înfiinţate din luna ianuarie până în luna noiembrie a anului 2021, cu 280% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2020, arată datele de la Registrul Comerţului.
Potrivit Ziarului Financiar, unul dintre motive, spun reprezentanţii companiilor din domeniu, este rentabilitatea, pentru că primeşti subvenţie pe suprafaţă, ai acces facil la fonduri europene, preţurile cerealelor au fost istorice în 2021 şi producţia de cereale a atins un nou record, fiind de peste 34 de milioane de tone.
Agricultura este profitabilă, pentru că la cultura de grâu, de exemplu, un fermier are cheltuieli de 3.000-3.500 de lei/hectar, iar la o producţie medie de 7 tone/hectar, cum este în sud-estul ţării, veniturile se ridică la 5.000-6.000 de lei/hectar (peste 1.000 de euro).
Mai mult, Alinda Bănică, consultant financiar şi fondator al Alinda Bănică Business Consultancy, ce oferă consultanţă financiară companiilor, în principal IMM-uri, cu focus pe domeniul arabil, cu o experienţă de peste 13 ani în domeniu, spunea recent că terenurile arabile din România şi-au apreciat valoarea, pentru că gradul de comasare a devenit mai mare şi că există mult interes în piaţă pentru achiziţia de terenuri şi dezvoltarea afacerilor agricole.
În acest context, agricultura este al doilea cel mai „râvnit” sector după comerţ, dar în faţa construcţiilor şi transporturilor în 2021, mai arată datele de la Registrul Comerţului. În comerţ au fost înregistrate peste 27.000 de companii anul trecut, cu 11% mai mult decât în 2020.
Alte domenii care au avut o dublare, pe lângă agricultură, sunt producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (197%) şi administraţia publică şi apărarea (130%), mai arată datele publice.