2020 – target pentru redresarea Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș. Octavian Dena: „Mă angajez dacă știu că sunt șanse de reușită”

Angajații Spitalului Municipal de Urgență Caransebeş pot răsufla ușurați deocamdată, pentru că în perioada următoare nu vor fi disponibilizări. Însă semnalul conducerii spitalului este unul clar: trebuie limitate pierderile, crescute veniturile și treptat achitate datoriile.

Primarul Felix Borcean, alături de conducerea spitalului, a asistat la prezentarea auditului oferit de firma din Sibiu. „Am mare încrede în managerul Octavian Dena, sper să lucrăm împreună bine, însă, evident, dacă rezultatul nu este cel scontat de amândoi, nu pot închide ochii“, a menționat Felix Borcean.

Pe de altă parte, managerul Octavian Dena ne-a declarat că rezultatul auditului nu-l surprinde, ca economist el deja a identificat unele dintre zonele în care spitalul are pierderi. Astfel că managerul are măsuri imediate, însă abia din anul 2020 se va putea vorbi de profit la spital, pentru ca din puținul pe care-l va acumula să se înceapă achitarea datoriilor. Până atunci vor fi doar cârpeli.

Din bugetul anual al spitalului se consumă mai mult decât se încasează din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, astfel că trebuie luate unele măsuri de rentabilizare a activității spitalului, pentru a putea solicita un contract mai bun cu Casa de Asigurări. De exemplu, aproape 80% din buget se duce către salariile angajaților, apoi, aproape 8% către furnizorii de medicamente și restul către utilități. Dacă s-ar face profitabil serviciul de imagistică prin punerea în valoare a aparatelor achiziționate, s-ar amenaja ambulatoriu unde medicii din spital să consulte pacienții și să-i trimită spre spital unde e cazul de internare, dacă s-ar amenaja un cabinet de analize medicale intern, sau dacă s-ar căuta medicamentele la achiziționare după substanță și nu după numele de piață, costurile per total s-ar reduce, însă doar peste un an de zile ar începe să se vadă rezultate, spune Octavian Dena, managerul unității medicale, care spune că este conștient că nu se pot face minuni imediat.

La ora actuală, unitatea medicală are datorii în valoare de 9 milioane de lei. Vom reveni cu amănunte punctual, conform planului oferit de firma care s-a ocupat de audit la Spitalul Municipal de Urgență.

Managerul spitalului, Octavian Dena, a mai menționat că în acest proces de aducere pe linia de plutire a spitalului speră ca anumiți medici să lase orgoliile la o parte, mai ales în etapa de amenajare a ambulatorului de specialitate. În acest sens, edilul municipiului l-a invitat la o discuție, alături de conducerea spitalului, pe medicul Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor, cel care a avut o altă părere despre cabinetele medicilor aflate în chirie în fosta Policlinică a Spitalului.

„Eu nu aș fi mers mai departe dacă aș fi zis că n-am șanse… Pentru mine lucrurile nu merg așa, eu mă angajez dacă știu că sunt șanse de reușită, dar sincer vă spun că în anul 2019 acest spital nu poate ieși din această situație”, a declarat managerul unității medicale, Octavian Dena.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/