2018, al treilea an consecutiv cu deficit bugetar de aproape 3%

Imaginea economiei indică mai multe deficite care o pot destabiliza decât motive de a deschide relaxați șampania la final de 2018. O creștere de 4,2% se conturează anul acesta pentru economia României, conform ritmului din primele trei trimestre ale acestui an. Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a susținut că această încetinire n-ar trebui să sperie, fiind mai aproape de potențial, potrivit Mediafax.

Produsul Intern Brut (PIB) este estimat pentru acest an la aproape 950 de miliarde de lei, o creștere de 93 de miliarde de lei, comparativ cu anul trecut. Dar ce folos? Deficitele se apropie de nivelurile maxime de siguranță. Deficitul bugetar la 11 luni a fost de 2,73% din PIB, de 26 de miliarde de lei, de 2,25 de ori mai mare ca pondere în PIB și de 2,6 ori mai ridicat ca valoare nominală, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Anul acesta devine al treilea an consecutiv în care deficitul bugetar va fi aproape de 3%, ținta maximă angajată în fața Comisiei Europene. Problema este că aceasta este ținta maximă pentru anii de criză, pentru ca țării noastre să nu îi fie aplicată procedura de deficit excesiv. Și nu doar atât…, ținta pe care România trebuia să o respecte era de un deficit de 1% din PIB, în anii de creștere economică.

În ultimii zece ani, cele mai mici deficite bugetare au fost consemnate în 2015 (0,8% din PIB), 2014 (1,3% din PIB) și 2013 (2,1% din PIB). Această tendință de scădere a fost rapid debalansată în primul an electoral, 2016.

Altă problemă este că mare parte din creșterea economiei provine din consum, ca urmare a creșterilor salariale, în timp ce inflația a revenit brusc la niveluri ridicate.

Salariul mediu net din octombrie a fost de 2.720 de lei, o creştere de 13,7%, comparativ cu luna octombrie a anului precedent, iar salariul mediu brut s-a majorat cu 36%, la 4.532 de lei. Față de nivelurile din ianuarie 2017, salariul mediu brut a crescut cu 43%, iar cel net cu 18%, deoarece o mare parte din creșterea celui brut provine din transferul contribuțiilor de la angajator la angajat. În schimb, compensat cu inflația, salariul mediu net s-a majorat cu 9%, la 10 luni, iar în euro era de 583 de euro, o majorare de 12%, de la an la an, și de 14% față de începutul anului trecut.

Datele arată că peste 50% din creșterea economiei în ultimii doi ani provine din consum. Numai că acest consum se face în mare parte din export. Deficitul comercial, la 10 luni, a fost de 11,845 miliarde de euro (aproape 55 de miliarde de lei), o creștere de aproape 16% (1,62 miliarde de euro), comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), acestea fiind cele mai recente date disponibile.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/