16 localități fără medic de familie în Caraș-Severin

lipsa medici familie caras-severin

De mai mulți ani, județul se confruntă cu o criză de medici de familie, iar în localitățile în care aceștia activează există riscul ca ei să dispară în curând, din cauză că mulți se apropie de vârsta pensionării.

Cărbunari, Chiuchici, Ciudanovița, Copăcele, Doclin, Domașnea, Gârnic, Goruia, Marga, Naidăș, Ocna de Fier, Slatina Timiș, Șopotu Nou, Ticvaniu Mare, Vărădia și Vrani sunt cele 16 localități cărășene unde nu există un cabinet de medicină de familie. Situația este cunoscută de autorități, care explică că fac demersurile necesare pentru rezolvarea problemei.

Subiectul a fost readus în discuție săptămâna aceasta, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin, când au fost încheiate cinci contracte cu cinci furnizori de servicii medicale, printre aceștia numărându-se și cel al unui medic de familie, care urmează să-și înceapă activitatea în localitatea Berliște, vitregită multă vreme de un astfel de serviciu.

„Zilnic, încercăm să identificăm soluții pentru această problemă care există la nivelul județului. Media de vârstă a medicilor de familie este destul de înaintată, mulți se pregătesc să iasă la pensie și nu vrem să avem timpi morți în UAT-urile respective. Suntem în dialog permanent cu rezidențiatul de la Timișoara, cu colegii noștri de la Timișoara, ca să ne sprijine în demersul nostru, care în ultima perioadă ne-a cam reușit și vor mai fi furnizori noi în următoarea perioadă”, a declarat Ionuț Popovici, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin.

Motivele pentru care medicii de familie, în special cei tineri, nu doresc să muncească în mediul rural nu țin neapărat de lipsa unui dispensar reabilitat și bine dotat, consideră Laurențiu Mărțuică, medicul-șef al instituției.

Motivele țin de numărul populației din unele comune, de numărul de asigurați, procent din populația existență în acea comună, iar medicii de familie când vin să-și facă un cabinet, mulți dintre dânșii au trecut prin cabinetele de medicină de familie în timpul rezidențiatului, și au văzut cum se construiește bugetul unui cabinet, pentru că dânșii nu au un salariu. Dânșii trebuie să obțină un buget al cabinetului din care vor plăti asistentul, își vor plăti cheltuielile de cabinet și partea lor de venit din care trebuie să supraviețuiască. Dacă mergi în anumite localități unde mai ai doar 250 de suflete, unde nu toate reprezintă asigurați, un cabinet de medicină de familie nu poate să supraviețuiască. Este o situație destul de complicată în unele localități, e adevărat, dar în altele medicii și-au făcut puncte de lucru și vin o zi sau două pe săptămână în acele localități. Sunt situații în care medicii de familie nu și-au făcut puncte de lucru, dar se folosesc de orele de consultații la domiciliu pentru a merge în acele teritorii, având persoane în vârstă cu diferite dizabilități și le consultă acolo”, a spus Laurențiu Mărțuică.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/