15 primării din Caraș-Severin își pregătesc strategia de dezvoltare teritorială

surdu daniel conferinta

Banatul Montan ar putea atrage fonduri europene, altele decât cele curente, pentru derularea unor investiții teritoriale integrate. Despre noile oportunități de finanțare, dar și despre localitățile din Caraș-Severin care pot accesa mai ușor bani europeni în noul ciclu financiar, a vorbit pe larg, în cadrul unei conferințe de presă, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării, liberalul Daniel Surdu.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, împreună cu Comisia Europeană, a aprobat în prezent încă 10 zone de investiții teritoriale integrate (ITI) constituite la nivel național. Prima zonă ITI constituită a fost ITI Delta Dunării, care a beneficiat în exercițiul financiar trecut de o finanțare de aproape un miliarde de euro, dacă nu mai mult. Toate acestea sunt zone care au fost defavorizate, care sunt integrate teritorial, adică au continuitate din punct de vedere geografic, și care au probleme majore în depopulare, dezvoltare și strategie. În prima fază, se reface strategia pe zonele strict dimensionate, iar alocările financiare ulterioare vor fi în funcție de aceste strategii pentru că nevoile în aceste zone sunt majore, fiind zone cu o depopulare masivă”, a explicat Daniel Surdu (foto).

Zonele de investiții teritorial integrate funcționează asemenea unor grupuri de acțiune locală, diferența fiind aceea că se pune accentul pe dezvoltarea zonelor considerate a fi defavorizate. În Caraș-Severin, s-a pus bazele unei astfel de structuri, la inițiativa primarului Reșiței, Ioan Popa.

În județul nostru, există zona ITI «Banatul de munte, ținutul minelor». Este fosta zonă siderurgică, metalurgică, puternic industrializată, care cuprinde Reșița, Bocșa, Moldova Nouă, Anina, Oravița, comunele Ciclova Română, Carașova, Ciudanovița, Cărbunari, Dognecea, Goruia, Lupac, Ocna de Fier, Sasca Montană și Văliug. Toate aceste zone au fost cele care se ocupau de minerit și ulterior de prelucrarea metalurgică. Vă dau un exemplu, în total, în județul Caraș-Severin, doar pe această zonă studiată, există o depopulare de aproximativ 20%. Ca și număr de salariați, scăderea a fost în jur de 50%. Încercăm să facem prin acest program al investițiilor teritoriale integrate o reorganizare, să vedem cum anume se pot dezvolta zonele respective, pentru că 100% industrializare ca în timpul comunismului nu va mai fi. Și atunci căutăm soluții în alte componente economice. (…) Sunt experți care vin de la Comisia Europeană, care au cunoștințele necesare, știu ce anume s-a făcut și în alte țări pe aceleași nevoi. Iar faptul că Reșița și celelalte UAT-uri au fost incluse în acest program este un lucru fantastic în dezvoltarea acestui ținut al minelor”, a conchis Daniel Surdu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/