1,3 milioane de lei, bani fără acoperire cheltuiți prin centrele de permanență din județ. E gata controlul dispus de prefectul de Timiș

sp

Comisia mixtă de control care a verificat modul în care funcționează centrele de permanență de pe raza județului Timiș a constatat un prejudiciu în valoare de 1,3 milioane de lei, pe anul 2021, suma reprezentând 26% din totalul banilor alocați pentru cheltuielile administrative. Banii vor fi recuperați, spune prefectul Mihai Ritivoiu. 

„Am constatat un prejudiciu de 1,3 milioane de lei, în sensul în care aceste centre de permanență primesc o sumă de bani pentru alte cheltuieli, de la utilități la medicamente și aparatură. Și pentru această sumă de 1,3 milioane de lei – care reprezintă 26% din toate sumele date pentru alte cheltuieli – nu au venit cu justificări de cheltuit banii. Sumele vor fi recuperate.”, a explicat prefectul Mihai Ritivoiu.

CITEȘTE ȘI: Controale la centrele de permanență din Timiș. Sunt prea multe și înghit prea mulți bani

Comisia de control dispusă de Mihai Ritivoiu în primăvară a mai găsit și alte nereguli. Spre exemplu, față de Timiș care are 47 de centre de permanență, în Cluj sunt doar 4. Aici, în zona de est a județului, de la Racovița până la Margina nu există niciun centru, în schimb sunt centre în două comune vecine, la o distanță de 4 kilometri.

Foarte densă este repartiția centrelor în zona urbană: 17 în Timişoara, 4 în Lugoj, deși aici sunt și spitale cu unități de primiri urgență. Totodată, trei centre din Timişoara sunt la câte 500 metri unul de altul, arată rezultatele controlului. Au fost găsite centre în care au fost primiți, în medie, pe zi, doar 3-4 pacienți. Iar într-un centru din zona rurală, cei care îl administrează nu au putut justifica 110.000 din cei 112.000 lei primiți.

„Sunt o serie întreagă de disfuncționalități, dar din punctul meu de vedere doar în acest moment putem să ne punem cu toții la masă și să găsim soluții. Printre soluții, eu văd și propuneri de modificări legislative și o mai bună promovare a acestor centre în rândul populației, pentru că multă lume nu știe de ele, dar și reducerea numărului de centre de permanență în special în zona urbană la o cifră care să se apropie de media națională.”, a mai spus Mihai Ritivoiu.

Raportul relevă și faptul că Timişul are 47 de centre de permanență, unul la 14.500 de locuitori, în contextul în care restul țării are în total doar 355 de centre  – unul la 54.924 locuitori.Centrele de permanență vor costa Timişul în 2022 aproximativ 35 milioane de lei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/