13 cărășeni se luptă pentru viață în secția ATI din Reșița. Cei mai mulți sunt nevaccinați

Evoluția galopantă a îmbolnăvirilor din noul val al pandemiei de Coronavirus face ca toate locurile destinate tratării bolnavilor, la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului reșițean, să fie ocupate. Sunt și doi copii cu forme destul de grave ale bolii internați la ATI, Secția de Pediatrie, acolo unde mai sunt pregătite alte două paturi în caz de nevoie.

Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin a raportat un bilanț îngrijorător în ultimele 24 de ore înregistrându-se 89 de noi infectări și 3 decese ale unor persoane cu comorbidități: boli de inimă, renale, ale aparatului respirator și diabet.

La Reșița, toate cele 52 de locuri în saloane cu destinație COVID-19 sunt ocupate momentan însă directorul medical al Spitalului, medicul Emil Bunda, spune că mai sunt alte două locuri în așteptare și conform planului de reziliență discutat, există varianta suplimentării dar cu un număr limitat de paturi. Marea majoritate dintre pacienții internați provin din categoria persoanelor nevaccinate iar ca grupă de vârstă cei mai mulți sunt între 30 și 60 de ani, în general fără alte afecțiuni asociate.

„Constatăm faptul că cei mai mici dintre pacienții noștri, copiii, fac în general forme mai ușoare ale bolii și e bine lucrul acesta. De altfel și părinții au devenit mai vigilenți, se alarmează la primele semne ale unei recunoscute răceli și ne solicită ajutorul. Nu întotdeauna este caz de internare, dar e bine să prevenim situațiile mai grave. Sfatul nostru pentru toată lumea este să nu fie neglijate stările febrile din debutul bolii, nici problemele digestive care ar putea să apară și să fie păstrat contactul permanent cu medicul de familie și doar în caz de nevoie să fie apelat serviciul de urgență”, a precizat dr. Emil Bunda.

Medicii recomandă în continuare vaccinarea ca fiind cea mai sigură modalitate de evitare a bolii, distanțarea socială, purtarea măștii în spații publice și igiena mâinilor prin folosire dezinfectanților.

Din păcate, din cauza scăderii interesului pentru vaccinare, România se clasează pe un rușinos penultim loc în Europa și se discută deja despre problema romanilor și a bulgarilor nevaccinați care ar putea deveni focare de infecție cu Covid ale continentului. Se presupune că vor apărea restricții pe care țările UE le vor impune României și Bulgariei.

harta vaccinarii covid