O alimentație sănătoasă nu înseamnă să ții dietă, ci să respecți niște reguli de bază pe termen lung. Asta înseamnă că este recomandat să îți formezi niște deprinderi, de la care să te abați cât mai rar cu putință.
Iată 12 strategii simple care te vor ajuta să ai o alimentație mai sănătoasă:
Nu trișa sărind peste una dintre principalele mese ( mic dejun, pranz și cină ), cu pretextul că nu ai timp, deoarece asta duce la hiperaciditate gastrică și crește riscul apariției ulcerului, hipoglicemiei, hipotensiunii, senzațiilor de slăbiciune și de amețeală.
Acordă o atenție sporită micului dejun, care trebuie să fie consistent și sănătos, fiind cea mai importantă masă a zilei. Este esențial pentru energia necesară începerii activității cu bună dispoziție, dinamisc și capacitate de concentrare superioară.
Bea minim 8 pahare de apă pe zi ( nu alcool, băuturi carbogazoase sau sucuri dulci ), nu doar pentru a te hidrata ci și pentru a tăia foamea.
Calculează cât cheltui zilnic pentru dulciuri, chipsuri, sandwich-uri, cafea și alte băuturi, fast-food și țigări. Vei rămâne surprins!
Fă-ți planul pentru mesele din săptămâna viitoare, pentru a te asigura că acoperi toate alimentele de bază , pentru a te aproviziona din timp. De asemenea, vei putea evita mai ușor devierile de la regimul stabilit, în tentative de a găsi repede ceva de mâncare, orice s-ar ivi, din lipsă de timp și prea mare oboseală pentru a concepe planuri de masă în momentele aglomerate din timpul săptămânii.
Menține un jurnal alimentar, cel puțin în primele săptămâni, pentru a-ți monitoriza eforturile, realizările dar și scăpările pe care le-ai avut.
Mănâncă întotdeauna așezat la masă, nu pe fugă, în picioare sau din mers.
Nu mânca doar de dragul de a mânca, inclusiv alimente care nu îți plac, deoarece satisfacția psihică a mesei nu va exista și nu va ține de foame. Vei rămâne cu gândul la ceva gustos și astfel te vei simți frustrat în orele următoare. Există o varietate mare de alimente sănătoase, alege acele produse care îți plac pentru a beneficia de starea de relaxare și împlinire de după masă.
Dacă ai probleme cu digestia, ia un supliment de enzime digestive. Un alt secret este consumul de apă: bea un pahar cu apă cu 30 de minute înainte de masă, iar pe parcursul mesei și dupa masă evită să bei apă, cel puțin o oră. Vei simți o îmbunătățire reală a digestiei.
Nu mânca până simți că nu te mai poți mișca, ideal este să rămâi cu o ușoară senzație că ai mai putea mânca ceva.
Dacă ai posibilitatea, ieși la o plimbare de 10 minute după masă. Îți va ajuta digestia și te va binedispune, încărcându-te cu energie pentru munca de dupa-amiază.
Gândește pozitiv și nu lăsa emoțiile negative să pună stăpânire pe tine.
Alimentația sănătoasă joacă un rol vital atunci când vorbim de stilul de viață și o stare bună de sănătate. Așadar încearcă să îi acorzi mai multă importanță, iar rezultatele nu vor înceta să apară. Te vei simți mai energic, vei gândi mai pozitiv, vei avea mai multă putere de concentrare și lista de beneficii poate continua.