103 controale, 145.000 de lei amendă. Administrația Bazinală Banat a dat 14 sancțiuni în 3 luni, pe Legea apelor!

De când a început anul 2019, în Banat s-au dat 14 amenzi pentru nerespectarea Legii apelor, într-un cuantum de 145.000 de lei. Inspectorii din cadrul Serviciului Inspecția Bazinală a Apelor – Administrația Bazinală de Apă Banat au efectuat, în primele trei luni ale anului, 103 controale la folosințele consumatoare și neconsumatoare de apă din spațiul hidrografic pe care îl gestionează.

Dintre cele 14 sancțiuni contravenționale, trei au fost date pentru trei societăți comerciale. Cea mai mare amendă, de 80.000 de lei, a primit-o S.C. Purza Trans S.R.L pentru depozitarea materialelor de orice fel în zona de protecție a acumulării Dumbrăvița. De asemenea, cu 30.000 de lei a fost amendată S.C. Revicond Canal, pentru circulația cu utilaje pe digurile de apărare împotriva inundațiilor în zona Șanovița. A trei firmă sancționată, cu 35.000 de lei, este S.C. Simon Prodcom S.R.L, pentru evacuarea de ape uzate în cursul de apă Faitalan fără a respecta prevederile autorizației de gospodărire a apelor.

De asemenea, s-au dat 11 avertismente, către consilii locale, societăți comerciale și persoane fizice, pentru  executarea lucrărilor pe ape sau care au legătură cu apele fără a avea acte de reglementare, nerespectarea măsurilor dispuse anterior sau a celor dispuse prin actele de reglementare, circulația cu autovehicule pe digurile de apărare împotriva inundațiilor.

Mai facem încă un apel către toți cetățenii din arealul Banatului să respecte apa și să se implice în a o păstra într-o stare bună, printr-o grijă de bun simț, nearuncând gunoaie menajere sau de orice fel în cursurile de apă. Solicităm implicare activă și responsabilitate din partea tuturor acelora care folosesc apa în activități recreative ori activități comerciale, pentru a elimina sursele de poluare cu deșeuri de pe cursurile de apă. Cei care rămân pasivi și vor încălca legea vor suporta sancțiuni, inclusiv financiare”, a precizat Titu Bojin, directorul Administrației Bazinale de Apă Banat.

Controalele vor continua până la finalul lunii aprilie. A fost demarată și acțiunea de verificare a stării de salubritate a malurilor cursurilor de apă intravilan localități în județul Timiș, conform Ordinului Prefectului nr. 115/27.02.2019, verificările fiind efectuate de către o comisie mixtă alcătuită din reprezentanții Inspecției Bazinale a Apelor – A.B.A. Banat, Garda de Mediu Timiș, I.S.U. Banat, Garda Forestieră și reprezentanți ai Prefecturii județului Timiș