100 de camioane de pământ și piatră, aduse de apele furioase pe străzile Reșiței

inundatii resita4

Primarul Ioan Popa s-a aflat toată ziua în teren pentru a evalua pagubele lăsate de precipitațiile abundente de luni, dar și pentru a găsi cele mai potrivite soluții pentru ca episoade ca cele de ieri să nu se mai repete.

Potopul care s-a abătut luni asupra Reșiței a lăsat dezastru în mai multe zone ale municipiului, însă cei mai afectați au fost locuitorii de pe Strada Mihail Kogălniceanu. Aici au fost avariate aproape 30 de autoturisme, iar apa a intrat în subsolurile mai multor imobile din zonă. Țeava de gaz de pe această stradă a fost și ea avariată, dar până la ora prânzului problema a fost rezolvată de reprezentanții societății de Gaz. S-a intervenit pentru evacuarea apei din mai multe gospodării, angajații Primăriei alăturându-se în acest demers echipajelor ISU „Semenic”, și s-au cărat peste 100 de camioane pământ și piatră, aglomerări aduse de torenți de pe versanți, potrivit primarului Ioan Popa, care a fost în teren și ieri, și azi, pentru evaluarea pagubelor și nu numai.

„Avem patru zone cu probleme în Reșița, dar cele mai mari daune materiale le-au avut cetățenii de pe Strada Kogălniceanu, unde apa nu a mai putut fi preluată de conducta de un metru diametru, pentru că a fost cam de două, trei ori debitul pe care ea putea să îl preia, și atunci apa a venit pe drum și a intrat în beciurile caselor, acolo unde a avut acces pe geamurile de la subsol, și au fost avariate și 28 de mașini. Avem colegi în zonă care cuantifică pagubele la mașini. Am fost sus împreună cu colegii mei și cu un domn care s-a ocupat de canalizările pluviale din oraș în anii trecuți să încercăm să identificăm o soluție prin care să aducem mai multă apă jos. Acolo e o pâlnie, e o vale în formă de Y care acumulează foarte multă apă, o duce în capul pâlniei și nu reușim să o preluăm. Nu are legătură cu bazinul, că e colmatat, decolmatat, că sunt toate bazinele în amonte, că dacă erau decolmatate… Nu are nicio relevanță! Momentul în care vine mai multă apă decât poate să preia o conductă, ea încarcă bazinul decantor de sus și deversează pe drum. Procesul acela de încărcare a bazinului transformă bazinul dintr-o chestiune pozitivă, într-una negativă, adică în loc să decanteze mizerii și să îmi intre apa în conductă, face mai rău că acolo se acumulează tot nămolul, toată piatra.”, le-a spus primarul Ioan Popa aleșilor locali, întruniți astăzi în ședință ordinară.

inundatii resita3

Pentru ca episodul de luni să nu se mai repete este nevoie de găsirea celei mai bune soluții tehnice, pe care municipalitatea a discutat-o deja cu persoane abilitate în domeniu.

„Din punctul meu de vedere, tehnic, singura soluție ca să nu ne mai întâlnim cu așa ceva pe Kogălniceanu este să găsim o soluție prin care să venim cu o secțiune mai mare din pâlnia respectivă. Eu, personal, m-am dus și pe stânga și pe dreapta, încerc să găsesc o soluție prin grădinile oamenilor. Pentru că drumul a fost modernizat, drumul este perfect, nu a suportat absolut nicio pagubă, însă în subsolul drumurilor nu mai putem veni cu o conductă mai mare. Nu doar că ar trebui să spargem ce am făcut acum doi ani, dar acolo avem gaz, apă, canalizare menajeră, canalizare pluvială, curent electric, și nu-ți permite spațiul să lucrezi. Deci, încercăm să găsim o soluție în grădinile oamenilor, însemnând că dacă o identificăm cu experții o conductă poate de doi metri în diametru, ceea ce ar crește secțiunea de curgere cam de patru ori, deci unde am cărat cu o conducă de un metru o cantitate, cărăm cu una de doi metri de patru ori mai mult.”, a completat Popa, care a mai precizat că Reșița are promisiunea Guvernului că va primi sprijin după ce evaluarea daunelor se va încheia.

Torenții scurși de pe versanți au provocat pagube în alte trei zone, probleme mai serioase decât cele de pe Kogălniceanu fiind pe centura Reșiței.

„Mai sunt trei situații, pe Bașovăț, care este mai sus spre Minda, o stradă care a fost spartă. Daunele nu sunt atât de mari, dacă mă întrebați pe mine, se pot rezolva, nu sunt afectate clădiri. E o casă acolo, al cărei zid de sprijin trebuie schimbat, care are fundația în baza pârâului. Sunt însă două care ne vor pune probleme financiare destul de mari: centura Reșiței în zona apropiată de stația de tratare a apei, la Aquacaraș, puțin mai în amonte spre Club Castel. Acolo a fugit un mal cu tot cu un stâlp de medie tensiune și acolo soluțiile, după părerea mea, nu pot fi altele decât piloți, adică să venim cu niște foraje, în care băgăm armătură și turnăm niște stâlpi cu fundație în pământ, care sunt destul de costisitori. La fel mergem cu experții în teren să vedem. Și mai este o străduță în aval de satul Secu, după ieșirea din sat, care merge spre canton. Acolo s-a rupt o jumătate din străduță și unde, probabil, soluția va fi piloți sau gabioane. Însă, și aici, soluția ne-o vor da specialiștii.”, a concluzionat edilul Reșiței.

inundatii resita

inundatii resita6

 

 

 

 

 

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/