10 povești artistice pe tema migrației în Banat, prezentate în cadrul unui proiect al TM2023

Film, teatru, instalații artistice, expoziție ilustrată, toate cu tema migrației din și în Banat, vor fi prezentate publicului larg de sâmbătă, 5 decembrie, în cadrul programului Cămine în Mișcare, proiect realizat de Asociația Prin Banat și parte din Programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii. 

Bănățenii au experimentat, de-a lungul anilor, deportări, migrații, iar acum poveștile lor devin parte a moștenirii culturale în cele 10 proiecte realizate. Publicul va putea face un tur prin toate artele: Tur Banat, o expoziție de ilustrații și benzi desenate realizată de Primitiv Print, va putea viziona diferite spectacole și filme – Krumau Live (realizat de Psihodrom), Mutat de la Noi (film-teatru, realizat de BIS Teatru, scenariu și regie Bogdan Sărătean), N-am șterge nimic (film-teatru documentar în regia lui Alexandru Mihăescu, după un text de Cornelia Iordache), Amintiri (film documentar de Daniel Spătaru) sau Frânturi (scenariu de teatru-lectură de Ioana Anghel), va putea admira instalații urbane – Punct înaintea acului (de Oana Rill), Memorii Interactive (al Noiseloop Studio), cu Pop-Up Device for Experimenting Margins (Lera Kelemen) și cu Tipare ale Memoriei (realizat de 13m10j).

Povestea a câteva dintre proiecte

leader board 728 x 90 px

„Mutat de la noi” este un film-teatru filmat în 6 orașe din 4 țări de pe 4 continente – din România în Uganda, în Myanmar, apoi în Brazilia, povestea fenomenului migrației este relatată prin cuvintele lui Mbaye, un senegalez care se îmbarcă pe un vapor de migranți clandestini cu destinația Europa. Deportații, cei „mutați de la noi”, se lasă în mâna destinului, cred în magie și în ritualuri care le pot aduce salvarea.

„Punct înaintea acului”, propus de Oana Rill, are în centrul acțiunii memoriile artistei despre efectele relocării forțate pe care le-a resimțit asupra familiei. Lucrarea sa este formată din 220 de tălpi din gresie dispuse orizontal după desenul unui motiv tradițional brodat pe cămășile din Banat și se vrea a fi un simbol al relocării forțate, al discriminării și al excluderii.

Prin „Memorii interactive”, Lucian Emilian Matei propune o instalație interactivă în care vizitatorul intră în contact cu amintirile și senzațiile trăite de cei care au fost nevoiți să își părăsească locurile natale, acum jumătate de veac. Imagini video vechi, recuperate din Comloșu Mare, povești, experiențe, teama de necunoscut, sunt memoriile pe care le vor trăi și cei care vor trece pragul instalației. Instalația multimedia interacționează cu vizitatorul și se activează la mișcarea acestuia.

Expozițiile vor fi găzduite la centrul Faber de pe Splaiul Peneș Curcanul de sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 18.00. Toate proiectele vor putea fi vizitate în perioada 6-14 decembrie între orele 16.00-20.00. Proiectele vor fi disponibile și online, pe www.camineinmiscare.ro.