Un crockpot este o modalitate convenabilă de a pregăti un fel de mâncare delicios cu un efort minim. Doar arunci toate ingredientele în oală, o pornești, mergi la serviciu, vii acasă și cina este gata de servit. Dar asta nu este tot ce poți face cu un multicooker. Este perfect pentru a face fulgi de ovăz peste noapte, o supă sau chiar o tocană.
Acesta este un vis devenit realitate pentru orice multitasker, dar dacă neglijezi regulile de siguranță alimentară, visul s-ar putea transforma rapid într-un coșmar.
Urmează aceste 10 sfaturi pentru a te asigura că orice fel de mâncare pe care îl gătești la oala cu presiune este sigur de mâncat.
- Începe cu un spațiu curat. Asigură-te că vasul, ustensilele și zona de lucru sunt curate. Și nu uita să te speli pe mâini.
- Păstrează alimentele perisabile la frigider cât mai mult timp posibil. Bacteriile se înmulțesc rapid când sunt la temperatura camerei. Pentru a evita acest lucru, păstrează alimentele la frigider până când este timpul să le adaugi în crockpot.
- Pregătește carnea și legumele separat. Dacă îți pregătești carnea și legumele în prealabil, păstrează-le separat în frigider pentru a evita contaminarea încrucișată.
- Dezgheață întotdeauna carnea de porc, vită sau de pasăre înainte de a le pune în crockpot. Dezghețarea te va asigura că alimentele sunt gătite până la temperatura internă sigură. Decongelează în frigider, niciodată la temperatura camerei.
- Acordă atenție temperaturii. Este important să te asiguri că oala ta atinge o temperatură care ucide bacteriile. Pornește mașinăria de gătit lent la cea mai înaltă setare pentru prima oră, apoi comută la o temperatură mai scăzută pentru restul preparării. Cu toate acestea, este totuși sigur să gătești alimente la nivel scăzut tot timpul – de exemplu, dacă pleci la serviciu. Asigură-te că mâncarea atinge temperatura internă adecvată (lucru despre care am vorbit și mai jos, la numărul 9).
- Asigură-te că alimentele pe care vrei să le pui în crockpot încap în vas fără probleme. Oala sub presiune ar trebui să fie plină pe jumătate până la două treimi pentru a te asigura că mâncarea se gătește bine. Nu umple în exces!
- Taie carnea înainte de a o pune la gătit. Bucățile mari de carne pot dura prea mult până se gătesc până la capăt. Taie carnea în bucăți mai mici înainte de a o adăuga în oala sub presiune.
- Păstrează capacul pus pe toată durata gătirii. Este important să păstrezi căldura atunci când pregătești o rețetă în dispozitivul cu gătire lentă, așa că evită să scoți capacul. Scoate capacul doar pentru a amesteca sau pentru a verifica dacă mâncarea este gata.
- Utilizează un termometru alimentar si un aparat de vidat. Singura modalitate de a ști cu siguranță că mâncarea este sigură pentru a fi mâncată este cu un termometru alimentar. Utilizează un termometru pentru alimente pentru a te asigura că alimentele au atins temperatura internă adecvată.
- Păstrează resturile în recipiente puțin adânci și pune-le la frigider în decurs de două ore. Una dintre cele mai bune părți ale mesei tale pregătite în oala cu presiune sunt resturile. Dar asigură-te că le depozitezi în siguranță și le mănânci în timp util pentru a reduce riscul de intoxicație alimentară. Păstrează resturile în recipiente care se pot închide ermetic și pune-le la frigider în două ore de la scoaterea din oală.
Acum știi toți pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru ca mâncarea gătită la oala sub presiune să fie sigură pentru întreaga familie. Despre gust, nu mai ai nevoie de nicio lămurire. Știi deja că rețetele preparate la acest aparat electrocasnic extrem de util sunt foarte delicioase. Frăgezimea cărnii și a legumelor, aromele păstrate în întregime și savoarea autentică îți vor bucura fiecare seară în familie.
Comandă și tu oala potrivită nevoilor familiei tale. Dacă prepari doar pentru tine, e de ajuns un vas de dimensiuni reduse. În schimb, pentru o familie cu mai mult de 2 membri, vei dori să optezi pentru un model mai încăpător.