10 ani, 17 milioane de lei, un vis, o rază de speranță: Clinica Nera

De zece ani, de câteva milioane de euro, de donații și vizitele miniștrilor din toate guvernele a avut nevoie visul profesorului Pavel Chirilă pentru a deveni realitate. Un vis care de acum le va da o șansă în plus la viață celor diagnosticați cu cancer sau leucemie!

Spațiul clinic de recuperare oncologică de la Slatina-Nera, comuna Sasca Montană, unde bolnavii de cancer și leucemie în stadii incipiente pot fi tratați în baza unui plan personalizat, a fost recepționat astăzi, după o investiție de 17 milioane de lei, a Companiei Naționale de Investiții, eveniment la care a venit însuși ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. L-au însoțit ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, șefa CNI, Manuela Pătrășcoiu, și multe oficialități județene. O prezență surpriză, cea a deputatului Luminița Jivan. Gazde, profesorul Pavel Chirilă, cel căruia i se datorează acest proiect, și primarul comunei Sasca Montană, Neluțu Poplicean. Pe rând, Vela, Tătaru și Ștefan au asigurat că orice mai lipsește la ora actuală pentru ca activitatea să înceapă efectiv, ca pacienții să urmeze tratamentul, va fi pus la dispoziție cu celeritate.

Spațiul clinic se adresează bolnavilor de cancer și leucemie, aflați în stadii incipiente ale bolii, care vor fi tratați pe baza unui plan personalizat de tratament, având la bază medicamente pentru controlul durerilor și ținându-se cont de toate celelalte afecțiuni existente.

În cadrul centrului, pe lângă asistență medicală specializată, pacienții și familiile acestora vor beneficia și de asistență socială, consiliere psihologică și spirituală.

Construcțiile realizate de CNI reprezintă etapa a doua dintr-un proiect mai amplu și se referă la construirea a trei clădiri pentru pacienți (corpurile E, F și G), unde vor fi cazați bolnavii oncologoci, și a încă unei clădiri (H), cu funcțiune de cameră hiperbară.

Corpurile de clădire din Spațiul clinic beneficiază de 15 unități de cazare prevăzute cu camera propriu-zisă, grup sanitar și hol în fiecare modul, care au, în total, 45 de locuri, cabinete și spatii de tratament, inclusiv camera hiperbară (utilizată la oxigeno-terapia hiperbară, care constă în inhalarea oxigenului pur sau a aerului îmbogăţit cu oxigen, de către pacient, acesta stând într-o încăpere la o presiune mai mare decât cea atmosferică pentru a-i crește, astfel, nivelul oxigenului din sânge și care contribuie la refacerea țesuturilor mai repede decat în mod normal), de grupuri sanitare, oficii, spații tehnice, holuri și scări deschise.

Valoarea totală a finanțării asigurate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin CNI, a fost de 17.162.751,50 de lei, iar beneficiarul este Fundația de utilitate publică „Sfânta Irina”, organizație neguvernamentală, non-profit, dedicată îngrijirii medicale, sociale, psihologice și spirituale a bolnavilor de cancer. Singura funcație care a semnat un contract de finanțare cu CNI!

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/