VIDEO/FOTO. Ploaia de stele, spectacol pe cer. Cum arată timpul, surprins în poze și imagini?

 

Fotografii reșițeni n-au putut rata ploaia de stele de zilele trecute. Imaginile surprinse de aceștia spun multe, fără să fie nevoie de cuvinte.

Cel mai mare dușman al Perseidelor, luna, a împiedicat vizibilitatea, spre deosebire de alți ani, dar chiar și așa ineditul a fost surprins în poze, iar secundele comprimate în frame-uri.

ploaia de stele

PLOAIA DE STELECurentul de meteori din această perioadă este cel mai cunoscut de publicul larg dintre toți curenții majori de peste an, atât datorită faptului că el a prezentat de-a lungul timpului o activitate regulată (fiind observat de cel puțin 2000 de ani), cât și pentru simplul motiv că perioada sa de activitate îndelungată oferă condiții ideale de observare pentru cei din emisfera nordică. Este unul dintre cei mai dinamici curenți meteori. Frecvența meteorilor a fost de 400 pe oră în 1991 și 1992, apoi a scăzut la circa 100 pe oră în 1999, potrivit agerpres.ro.

ploaia de stele caras

„Fenomenul n-a fost la fel de vizibil ca în alți ani, însă spectacolul oferit de cer a fost impresionant. Am fotografiat întreaga noapte Perseidele și sper ca rezultatul să fie apreciat de cititorii Express de Banat. Anul acesta am surprins ploaia de stele din Cheile Gârliștei”, a declarat fotograful Ciprian Floare.

Primul observator care a determinat rata orară a curentului de meteori al Perseidelor a fost Eduard Heis, care, în 1839, a numărat 160 de meteori pe oră. Calculul orbitei Perseidelor a fost realizat între 1864-1866 de Giovanni Schiparelli (1835-1910). El a constatat o strânsă legătură a fenomenului cu orbita cometei Swift-Tuttle, care trece prin apropierea Soarelui o dată la 120 de ani. Numele de Perseide a fost dat tot de Schiparelli în 1866, relatează agerpres.ro.

YouTube video

FOTO/VIDEO: Ciprian Floare

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/