Termele romane de la Herculane descoperite după 250 de ani de căutări au fost astupate cu bitum!

casinoherculane by sungarden

Arheologii au descoperit în milenara stațiune balneară de pe Valea Cernei o adevărată comoară inestimabilă, numai că aceasta rămâne îngropată și nu va fi valorificată decât în mică măsură!

Arheologii din Caransebeș și-ar fi dorit să scoată la lumină termele romane care datează din secolul al II-lea, descoperite anul trecut în urma săpăturilor arheologice de descărcare de sarcină. Deși s-a încercat evidențierea zonei din stațiunea cărășeană după conservarea ruinelor, o mare parte a descoperirii a fost acoperită cu asfalt și aproape dată uitării. Potrivit directorului Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, dr. Adrian Ardeț, nu s-a găsit soluția tehnică de realizare a drumului ocolitor de acces, astfel că prioritară este siguranța cetățeanului.

Datorită faptului că săpăturile au fost realizate în șoseaua actuală, a fost imposibil să deviem întreaga șosea pentru a cerceta toată zona. Pe o distanță de 100 de metri lungime și pe 4 metri lățime am efectuat cercetările. Am încercat tot felul de soluții tehnice, însă circulația nu poate fi deviată prin nicio altă direcție, astfel că exista riscul ca autocarele care aduc turiștii în stațiune să se prăbușească. Am încercat să primim autorizație pentru tăierea unor copaci, astfel încât să deviem prin această zonă circulația, numai că autorizația se primește în șase luni, dar și așa am primit asigurări că nu se taie niciun copac vechi de 100 de ani în stațiune. În concluzie, singura soluție a fost conservarea ruinelor și asfaltarea străzii”, a explicat Adrian Ardeț pentru expressdebanat.ro.

????????????????????????????????????

Arheologul a precizat că locul va fi menționat printr-un panou de prezentare și turiștii vor avea ce să observe, pentru că pe trotuar urmele ruinelor vor rămâne. Zona va fi acoperită cu sticlă de mari dimensiuni și iluminată pe timp de noapte, așa cum se face cu acest tip de descoperiri în marile orașe europene. Lucrările vor începe în luna august, prin grija Consiliului Județean Caraș-Severin, care finanțează proiectul, și a Primăriei Băile Herculane.

Descoperiri foarte rare!

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Termele Romane există doar în patru locuri din lume: Civitavecchia – la Pompei, Pamukale – Turcia, în nordul Italiei și la Băile Herculane! Cercetarea arheologică preventivă în vederea descărcării de sarcină arheologică s-a desfășurat anul trecut în centrul stațiunii balneare, pe strada principală aflată în apropierea Cazinoului, între hotelurile Traian și Decebal. Potrivit directorului Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, Adrian Ardeț, cercetătorii au descoperit, în premieră, bazinele termale romane.

”Este pentru prima dată după 250 de ani când descoperim o asemenea bogăție istorică, o moștenire incontestabilă. Primii au fost austriecii, care au investigat zona, descoperind inscripții și artefacte romane pe care le-au dus la Viena. Pe lângă bazinele termale romane, s-au descoperit artefacte care au fost aduse spre cercetare la muzeul din Caransebeș. Acestea vor îmbogăți tezaurul din municipiul de pe Timiș și Sebeș și nu numai. Am convenit cu reprezentanții Primăriei Băile Herculane ca, în momentul în care în oraș se va amenaja un muzeu în Palatul Culturii (Vila Sissi), parte din aceste mărturii ale trecutului să fie donate muzeului din Băile Herculane”, ne-a mai precizat directorul Adrian Ardeț.

Băile Herculane este considerată cea mai veche stațiune cu băi termale din Europa. Bazinele descoperite au fost construite încă din timpul împăratului Traian, imediat după venirea romanilor în zonă.

 

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/