Peste 240 de vise și planuri pentru timișeni, prin programul „Anghel Saligny”

timisoara 3

Primăriile din județul Timiș au depus 248 de proiecte spre a fi finanțate prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Campioană la solicitări este comuna Moșnița Nouă. Autoritățile locale de aici au depus un număr de 19 proiecte, a căror valoare totală depășește 460 de milioane de lei. 

Consiliul Județean Timiș a depus 10 proiecte, în valoare de peste 400 de milioane de lei, pentru care speră să obțină finanțare. Cei mai mulți bani pe care îi solicită ar urma să fie folosiți pentru modernizarea DJ 691, sector nod descărcare A1 – limită județul Arad (142.697.902 lei).

CITEȘTE ȘI: În Timiș, toate drumurile județene duc spre Anghel Saligny!

Și orașele din județ așteaptă finanțare ca să demareze diverse investiții. Primăria Timișoara a depus trei proiecte, a căror valoare totală se ridică la 143,4 milioane de lei, astfel: Pasaj Inferior Solventul (127.091.255 lei), Pasarela Gelu-Crizantemelor (11.668.145 lei) și construire pasarelă pietonală – zona Universitatea de Vest „Tunelul Luminii” (4.665.020 lei).

Primăria Sânnicolau Mare are 4 proiecte cu o valoare totală de 16,2 milioane lei, Deta – 3 proiecte (30,5 milioane lei), iar Lugojul propune două proiecte de 35,2 milioane lei. Banii ar urma să fie folosiți pentru reabilitarea podului peste râul Timiș, între străzile Coloman Wallisch și Ion Huniade, dar și pentru reabilitarea podului de fier pentru râul Timiș. Urmează Jimbolia cu 2 proiecte (28,3 milioane lei), Gătaia – 2 proiecte (51,9 milioane lei), Buziaș – 2 proiecte (57,1 milioane lei), Făget – 2 proiecte (41,8 milioane lei), Ciacova – 2 proiecte (42,5 milioane lei), iar Recașul – un singur proiect, pentru modernizarea străzilor din cartierul Ianculeasa. Valoarea lui este de 3,2 milioane lei.

sannicolau mare

Planurile de dezvoltare ale comunelor, cu bani prin „Anghel Saligny”

Moșnița Nouă a depus cele mai multe proiecte dintre toate localitățile din județ, 19 la număr. Acestea vizează, printre altele, realizarea rețelei de canalizare în Albina și gospodărie de apă în Moșnița Veche, reabilitarea trotuarelor, construirea de rigole, accese auto și piste de biciclete pe raza comunei, construirea de podețe peste canalele ANIF și modernizarea mai multor străzi din comună. Valoarea totală a acestora este de 460,2 milioane lei. Cel mai amplu proiect este cel de reabilitare al trotuarelor: 48.334.631 lei.

Și Ghiroda a depus 9 proiecte separate pentru modernizarea sau reabilitarea unor străzi din comună, precum și construirea de drumuri colectoare – centură Nord Timișoara. Comuna vrea să extindă și rețeaua de alimentare cu apă, tot cu bani din acest program.

Comunele Dumbrăvița și Fârdea au depus fiecare câte 5 proiecte. La Dumbrăvița, autoritățile locale cer bani pentru extinderea alimentării cu apă (25,8 milioane lei), extinderea canalizării (26,2 milioane lei), dezvoltarea infrastructurii de transport (45,8 milioane lei), îmbunătățirea sistemului de transport local (49,6 milioane lei) și modernizarea rețelei de străzi din comună (13,5 milioane lei).

dumbravita

Valoarea totală a proiectelor depuse de Primăria Fârdea se ridică la aproape 32 de milioane de lei. Comuna are nevoie de bani pentru modernizarea străzilor, amenajarea de trotuare, șanțuri și rigole în localități, modernizare și extinderea rețelei de canalizare, stația de epurare și rețeaua de alimentare cu apă în comună. Cel mai costisitor dintre proiecte este cel modernizare și extinderea rețea de canalizare, stație de epurare și rețea de alimentare cu apă în comună (34.016.775 lei).

Săcălaz, Giarmata și Dumbrava au depus fiecare câte patru proiecte. Banii sunt necesari tot pentru drumuri, canalizare și alimentare cu apă. Alte 17 comune din județ au depus câte 3 proiecte pentru care solicită finanțare prin „Anghel Saligny”. Spre exemplu, Primăria Găvojdia cere 7 milioane de lei pentru construirea a două poduri rutiere și o punte pietonală în comună, în timp ce Satchinez estimează că ar avea nevoie de aceeași sumă ca să realizeze trotuare în comună și în localitățile Hodoni și Bărăteaz.

satchinez

Câte două proiecte au depus alte 48 de primării din Timiș. Cele mai multe vizează lucrări de asfaltare a străzilor sau de modernizare a lor.

Și, în fine, câte un proiect au depus și autoritățile locale din 18 comune din județ. Între acestea, cei mai mulți bani sunt ceruți de Bucovăț – 37,3 milioane de lei – pentru realizarea rețelei de canalizare menajeră și reabilitarea rețelei de alimentare cu apă potabilă. Iar Primăria Teremia Mare estimează că are nevoie de 33,3 milioane de lei pentru realizarea sistemului de canalizare și a unei stații de epurare.

Foto: Facebook/Eye In The Sky, Primăria Dumbrăvița, Primăria Sânnicolau Mare, Primăria Satchinez

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/