UPDATE. Obrejan și Bejeriță, în arest la domiciliu. Cu acuze grave de spălare de bani și evaziune fiscală!

Cunoscuții oameni de afaceri din zona Caransebeș care activează în domeniul construcțiilor și pe care procurorii îi acuză de evaziune fiscală și spălare de bani au petrecut noaptea în arestul Poliției capitalei!

Organele de cercetare penală vorbesc despre un prejudiciu de zece milioane de euro. Ei nu recunosc nimic! Dosarul e în lucru de acum doi ani, când prejudiciul despre care se vorbea era mult mai mic. De zece ori mai mic. Din ceea ce susțin acum procurorii, oamenii de afaceri Axente Obrejan, Ion Bejeriță și Trandafir Rădoia, zis Firuț, ar fi continuat activitatea infracțională, în ciuda faptului că știau că sunt monitorizați.

Față de primii doi, procurorii bucureșteni au luat aseară măsura reținerii pe bază de ordonanță pentru 24 de ore. „Firuț” se afla ieri dimineață, în momentul prezentării mandatelor de aducere, la Viena, astfel că el a venit de urgență în țară și s-a prezentat în fața procurorilor abia în cursul zilei de astăzi. „La ora 16 vom fi la Tribunalul București pentru propunerea Parchetului de arestare preventivă”, a confirmat avocatul Cosmin Bolosin. În total sunt patru persoane reținute, iar alte câteva au fost plasate sub control judiciar.

UPDATE – Ce spun anchetatorii?
Procurorii au anunțat în urmă cu puțin punerea în mișcare a acțiunii penale față de controversații oameni de afaceri din Caraș-Severin. Ion Bejeriță este anchetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălarea banilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. La rândul său, Axente Obrejan zis „Arabela” este acuzat pentru aceleași fapte, însă în plus mai apar complicitatea la evaziune fiscală şi complicitatea la spălarea banilor. Alături de aceștia, și alte două persoane sunt vizate de anchetatori, respectiv Petrișor Lincan și Vasile Căcărează.

Metode complexe de fraudare a statului român

În referatul cu propunere de arestare preventivă, procurorii au reţinut că inculpaţii, în calitate de administratori ai unor societăţi comerciale, în diferite perioade de timp, cuprinse în intervalul 2008 – 2014, au înregistrat în documentele financiar contabile și în documentele justificative fiscale ale societăţilor mai multe facturi fiscale (peste 200) reprezentând operaţiuni nereale de achiziţii de bunuri şi de prestări servicii, emise de firme, unele reale, altele de tip „fantomă”, cu scopul diminuării bazei de calcul pentru impozitul pe profit şi TVA.

Mecanismul evazionist pus la punct de inculpaţi, desfăşurat prin intermediul societăţilor comerciale implicate în circuitele financiare, viza trei tipuri de relaţii comerciale cu trei tipuri de parteneri. Mai exact, procurorii explică faptul că este vorba despre relaţiile comerciale reale, cu conţinut economic cu parteneri cărora le-au vândut bunuri şi/sau prestat servicii, ca de exemplu diverse primării, consilii locale, regii naţionale, societăţi pe acţiuni. În urma acestora, societăţile comerciale implicate ar fi avut de plătit TVA, impozit pe profit şi impozit pe dividende către bugetul general al statului.

Al doilea tip de relaţii amintite de anchetatori în referatul întocmit se referă la cele comerciale fictive, prin care s-au disimulat achiziţiile intracomunitare de diverse bunuri, autocamioane, utilaje şi accesorii, piese de schimb etc., cu scopul de a diminua obligaţiile de plată către bugetul statului prin majorarea artificială a valorii acestora şi a deducerii TVA (TVA deductibilă care nu ar fi existat în cazul achiziţiilor intracomunitare directe, cărora li s-ar fi aplicat taxarea inversă). De asemenea, pentru a da aparenţa legalităţii tranzacţiilor comerciale şi a ascunde achiziţia prin interpuşi în sensul că respectivele utilaje şi autocamioane ar fi fost efectiv folosite de firmele interpuse, participând la realizarea de venituri pentru aceste firme (interpuse), înainte de aşa-zisa vânzare efectivă, acestea erau închiriate (sau folosindu-se de ele se executau diverse lucrări) tot în favoarea acestor firme, care ulterior achiziţionau respectivele utilaje şi mijloace de transport.

Achiziții comerciale fictive
Procurorii îi acuză pe cei vizați în acest dosar că ar fi derulat și relaţii comerciale fictive stornate ulterior, desfăşurate în cea mai mare parte cu firmele afiliate sau partenere care au avut ca scop amânarea plăţii TVA şi neplata acesteia prin înregistrarea achiziţiilor comerciale fictive de la firmele interpuse şi regularizarea TVA de plată cu TVA deductibilă fictivă. Facturile aferente acestor relaţii comerciale au fost ulterior stornate. De asemenea, respectivele facturi nu au fost întotdeauna plătite, marfa (care, de fapt, nu exista) rămânând, de cele mai multe ori, în custodie la vânzător.

„Uzitând acest mecanism, aceste societăţi comerciale îşi măreau în mod artificial cheltuielile, diminuând astfel profitul şi obligaţiile de plată către bugetul statului, inclusiv TVA de plată prin regularizarea TVA colectată cu TVA deductibilă fictivă. Astfel, aceste societăţi comerciale plăteau facturile fictive emise de către firmele interpuse (care au o valoare mult mai mare, dublă sau chiar triplă, decât facturile reale de achiziţie de la furnizorii intracomunitari) prin viramente bancare. Din aceste resurse băneşti puse la dispoziţie de adevăraţii destinatari ai bunurilor ce urmau a fi achiziţionate, firmele interpuse efectuau schimb valutar pentru plata adevăraţilor furnizori (cei mai mulţi intracomunitari), diferenţa fiind retrasă în numerar, cu justificări fictive de achiziţii cereale şi altele”, explică procurorii.

Aceștia au constatat şi faptul că majoritatea firmelor interpuse au fost radiate după derularea relaţiilor comerciale fictive. Cele care au rămas în funcţiune sunt în insolvenţă, fiind înstrăinate unor cetăţeni străini.

Transferuri bancare suspecte

Inculpaţii au dispus efectuarea de transferuri bancare din conturile societăţilor pe care le administrau în conturile firmelor mai sus menţionate, reprezentând contravaloarea facturilor fiscale fictive înregistrate în evidenţele contabile ale societăţilor ai căror administratori erau, cunoscând că banii provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în scopul disimulării originii ilicite a acestora, încercând astfel să dea o aparenţă de legalitate achiziţiilor efectuate şi să realizeze o ,,albire” a respectivelor sume de bani, de unde au fost apoi ridicate în numerar, fără vreo justificare legală.

Facturile fiscale fictive au fost emise în baza unor contracte şi acte adiţionale la acestea, pe care inculpaţii le-au întocmit şi semnat în fals, în calitatea de reprezentanţi ai societăţilor comerciale ai căror administratori erau, contracte ce nu aveau la bază operațiuni comerciale reale, înscrisuri pe care, ulterior, aceştia le-au folosit, prin înregistrarea în contabilitatea firmelor, în vederea sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.

Sechestru pe bunuri
În cauză, procurorii au dispus, prin ordonanţa din 13 ianuarie 2016, luarea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile (2 terenuri şi 2 clădiri situate în Caransebeş), aparţinând inculpatului Ion Bejeriţă. Prin acelaşi act a fost instituit sechestru asupra a opt bunuri imobile aparţinând inculpatului Obrejan Axente.

De asemenea, printr-o ordonanţă anterioară, a fost dispusă măsura asigurătorie a popririi asupra sumei de 10.585.691 euro aflată într-un cont al inculpatului Bejeriţă Ion.

„Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, subliniază procurorii.

UPDATE 2 – Ce au decis judecătorii?

În urmă cu puțin timp, judecătorii au decis să îi plaseze pe oamenii de afaceri în arest la domiciliu. „Consider această încheiere ca fiind una corectă. Eu am cerut în subsidiar și arestul la domiciliu. Cu siguranță că mâine, când clientul meu va fi liber, voi discuta dacă vom face sau nu contestație. Mă bucur pentru clientul meu!”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin care în acest dosar îi apără pe Axente Obrejan și pe Firuț. Acesta din urmă de abia mâine ajunge în fața instanței de judecată.

CITEȘTE ȘI:

NEWS ALERT. Percheziții pentru 10 milioane de euro. Mandate de aducere pentru Arabela, Bejeriță și Firuț!