Acordul în 3 paragrafe

Gramatică de-o poezie

Toată lumea știe că subiectul se acordă cu predicatul, nu? E bine că știe, dar știe… greșit. De fapt, predicatul e cel care se acordă cu subiectul. E simplu și logic: predicatul se aliniază la forma subiectului, nu invers! Bucuria complicațiilor începe cu o întrebare: „Care-i subiectul?” sau cu o altă întrebare: „Cum e subiectul?” sau cu o alta: „Cine mai stă pe lângă subiect?”. Să nu ne îndepărtăm de la simplitate, totuși.

Am dat peste dilema: „Eşti una dintre persoanele care au picat bacul” sau „Eşti una dintre persoanele care a picat bacul.”? Corectă e doar prima variantă, cea cu singularul fiind exclusă – contrazice firescul logic (*Persoanele (…) a picat?!) și nu poate fi susținută nici de cel mai liberal adept al analizei discursului. De altfel, îmbinarea de tipul unul/una dintre + plural + care pune vorbitorul sau scriitorul în dificultate și naște multe poticniri și greșeli. Enunţuri precum: „Unul dintre funcţionarii care a luat mită…”; „Tu eşti unul dintre oamenii care mă iubeşte.” sunt peste tot, în tot online-ul și în tot offline-ul, pe forumuri, pe bloguri, pe site-uri de știri: „Una dintre persoanele care a decedat în urma exploziei (…)”. (https://observator.tv); „Oprişan a fost unul dintre cei care a propus excluderea mea”. (Adrian Țuțuianu, declarație, https://www.gandul.info); „Unul dintre cei care a complotat împotriva președintelui turc (…)”. (https://www.dcnews.ro); „În acelaşi dosar a fost condamnat şi una dintre persoanele care a oferit mită”. (http://www.mai-dga.ro). Nu trecem nici peste lipsa acordului în gen: *condamnat, în loc de condamnată (persoană condamnată fiind alăturarea corectă).

În concluzie, dilema de început și-a găsit răspunsul, și-a găsit explicația nu doar în cărți, ci și în simplitatea logicii oricărui vorbitor la microfon, cu pana sau cu tasta, iar eu am găsit, cu ușurință, năzbâtia limbistică a săptămânii.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/