Peştii morţi împânzesc albia Bârzavei

Contrar promisiunilor făcute de CEZ România, acţiunea de golire a lacului a afectat populaţia de peşti din baraj. Locuitorii Văliugului au parte de o imagine inedită: Bârzava este albă de peştii cu burta în sus.

UPDATE ora 17:00 Poziţia CEZ România

Contactată pentru situaţia peştilor, compania CEZ România anunţă că nu intră în atribuţiile ei să menajeze populaţia de peşti din lacul Gozna, cu toate acestea, s-a făcut tot posibilul ca ecosistemul de pe lac să nu fie afectat: “Acest lac nu este conceput pentru exploatare piscicolă, ci exclusiv pentru exploatare hidroenergetică, alimentare cu apă potabilă şi industrială a municipiului Reşiţa şi atenuarea undelor de viitură. Chiar dacă protejarea ecosistemului aferent nu face obiectul expertizei sau al activităţii companiei şi nu este o obligaţie legală, aceasta a luat toate măsurile pentru evitarea unei situaţii de risc asupra ecosistemului.“, comunică Angelica Barbu, responsabil PR Regional CEZ România.

Golirea barajului Gozna a început în această toamnă şi se anunţa a fi o măsură necesară pentru curăţarea măştii metalice a barajului, dar care nu va dăuna peştilor ce se scăldau liniştiţi în apele de la Văliug. O dată cu demararea porcedurii de golire, mulţi peşti au trecut peste deversor cu tot cu apă şi au ajuns într-unul din barajele de mai jos, Secu sau Breazova. Acum însă în ochiurile de apă rămase pe fundul barajului, peştii s-au aglomerat şi ultimele etape de golire a apei au luat cu totul puieţii împrinşi în mâl.

Văliugenii s-au bucurat ziele acestea de o producţie de peşti chiar la ei la poartă, în râul din faţa casei. Ultimii peşti scăpaţi din apele barajului au ajuns acum în Bârzava pe porţiunea care trece prin satul Văliug. Cum s-a întâmplat acest lucru, explică un pădurar din zonă, cunscător al întregii istorii a barajului: „Puieţii de peşte ce se găsesc acum în albia râului au rămas împrinşi în mâlul de pe fundul barajului şi au murit acolo pentru că mâlul acela le-a intrat imediat la branhii şi nu au mai avut cum să respire. Aşa se explică întâmplarea din zilele acestea. Nu am auzit cazuri să fi rămas prin mâl vreun peşte mare, aceştia probabil că s-au salvat şi s-au lăsat duşi de apă”, explică pădurarul.

Cei mai bucuroşi din acest eveniment au fost locuitorii Văliugului care au pescuit în voie din peştii îngrămădiţi pe firicelul de apă: „Vă daţi seama că oamenii au luat şi au gătit peştii. La urma urmei nici nu mai rămâne nimic altceva de făcut cu ei”, mai adaugă pădurarul din zonă. Cu toate acestea, mulţi acuză că întâmplarea este foarte gravă şi nu trebuie deloc trecută cu vederea. Deşi evenimentul era prevăzut de către cunoscătorii din zonă, priveliştea nu a fost una dintre cele mai plăcute.